Świetne ciasto bez pieczenia, czyli charlotte kokosowa. Zawsze urzeka mnie smakiem, ale też oryginalnym wyglądem. Brzegi i dno tortownicy wyłożone biszkoptami, a w środku pyszny krem przypominający sernik kokosowy na zimno, wzbogacony borówkami amerykańskimi. Podobno charlotte została pierwszy raz przygotowana przez francuską kucharkę Marie-Antoine Careme, a swą nazwę zawdzięcza prawdopodobnie żonie angielskiego króla Jerzego III. Ciasto charlotte pochodzi z kuchni francuskiej, otoczony biszkoptami środek może zawierać różnego rodzaju kremy, np. bawarski, czy chantilly. Gorąco polecam 🙂
Przepis:
(na tortownicę o średnicy 20 cm)
1 i 1/4 szklanki wiórków kokosowych
1 i 1/2 szklanki mleczka kokosowego
1/4 szklanki drobnego cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
250 gramów serka mascarpone w temperaturze pokojowej
4 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 40 ml gorącej wody
około 130 gramów podłużnych biszkoptów
125 gramów borówek amerykańskich
2 łyżki wiórków kokosowych do posypania wierzchu
Do rondelka wlewamy mleczko kokosowe, zagotowujemy, dodajemy wiórki kokosowe i cukier, gotujemy na małym ogniu mieszając przez około 5 minut, odstawiamy na 3 – 4 minuty, dodajemy rozpuszczoną żelatynę, miksujemy mikserem z końcówką do ubijania, odstawiamy do ostygnięcia. Dodajemy partiami mascarpone, miksujemy, odstawiamy do lekkiego stężenia. Biszkopty kroimy na pół po lekkim skosem. Brzeg tortownicy od środka wykładamy połówkami biszkoptów ustawiając jeden obok drugiego, dno także wykładamy biszkoptami, przekładamy połowę masy kokosowej układamy borówki, nakładamy pozostałą masę kokosową, wyrównujemy powierzchnię, wstawiamy na noc do lodówki. Wyjmujemy z tortownicy, wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi, możemy obwiązać wstążką (którą usuwamy przed krojeniem). Smacznego 🙂
Nie znam tego ciasta, ale chętnie bym spróbowała:)
Serdecznie polecam 🙂
M
Pysznie się prezentuje. Ciasta bez pieczenia to coś dla mnie. 🙂
Obowiązkowo muszę zrobić 🙂
Apetycznie się prezentuje! 🙂
Pysznie wygląda. Mam sporo kokosu, już wiem co z nim zrobię
Magda jakie cudo stworzyłaś ! Przesmaczne musi być to ciasto, super pomysł:)
Zapowiada się smakowicie, wygląda cudnie! 🙂
Pyszne połączenie smaków i oryginalny wygląd. Idealne na wyjątkową okazję. 🙂
Wygląda rewelacyjnie i na pewno znakomicie smakuje 🙂
Prezentuje się elegancko i wybornie. A borówki kocham 🙂
Pozdrawiam serdecznie
Pyszne ciasto i pięknie wygląda z biszkoptami dookoła 🙂
ale ładnie się prezentuje to ciasto no i pysznie rzecz jasna