BABKA ZIEMNIACZANA Z ŁOSOSIEM I SZCZYPIORKIEM (Z GOTOWANYCH ZIEMNIAKÓW)

przez | 20 stycznia 2023


Rewelacyjna babka ziemniaczana z gotowanych ziemniaków z dodatkiem wędzonego łososia i szczypiorku. Pyszna w smaku i dużo lżejsza od babki z surowych ziemniaków. Dzięki dodatkowi ubitej piany z białek babka jest puszysta i delikatna. Wędzony łosoś i szczypiorek świetnie wzbogacają smak i dodają charakteru. Babka ziemniaczana z gotowanych ziemniaków pasuje na prosty obiad lub niebanalną kolację. Dobrze komponuje się z kwaśną śmietaną, jogurtem naturalnym lub sosem, np. czosnkowym. Jeśli nie macie ochoty na łososia, to do babki możecie dodać podsmażone pieczarki, boczek lub pokrojoną w małe kawałki kiełbasę. Gorąco polecam 🙂
Przepis:
600 g ziemniaków
40 g miękkiego masła pokrojonego na kawałki
2 jajka (osobno żółtko i białko)
150 – 200 g łososia wędzonego na zimno
1 łyżeczka suszonego oregano
szczypta tartej gałki muszkatołowej
1/2 pęczka grubego szczypiorku
sól, pieprz

Ziemniaki obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie, odcedzamy i przeciskamy przez praskę, dodajemy oregano, szczyptę soli i pieprzu, masło i żółtka, mieszamy, dodajemy łososia pokrojonego na małe kawałeczki i pokrojony szczypiorek, mieszamy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Ubijamy na sztywno pianę z białek ze szczyptą soli. Dodajemy dwie łyżki piany do masy ziemniaczanej, delikatnie mieszamy, następnie dodajemy kolejne dwie łyżki mieszamy i resztę piany, mieszając delikatnie. Masę przekładamy do małej formy keksowej, wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą lub mąka, delikatnie wyrównujemy powierzchnię, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez 30 – 35 minut (sprawdzamy patyczkiem), wyjmujemy z pieca, odstawiamy na około 15 minut, wyjmujemy z formy, kroimy i podajemy z ulubionym sosem, smacznego 🙂

15 komentarzy do „BABKA ZIEMNIACZANA Z ŁOSOSIEM I SZCZYPIORKIEM (Z GOTOWANYCH ZIEMNIAKÓW)

  1. Marcepanowy Kącik

    Pyszne danie. Tyle razy już widziałam babki ziemniaczane, ale jakoś nigdy jej nie zrobiłam.

    Odpowiedz
  2. Patryk, żywienie zbiorowe-gastronomia

    Muszę powiedzieć Tobie, iż Twoja babka ziemniaczana wygląda rewelacyjnie. Ja osobiście bym jedynie nie dodawał łososia wędzonego, gdyż nie smakuje mi za bardzo, ale jeśli ktoś lubi rybę wędzoną, to jak najbardziej wspaniale pasuje do babki ziemniaczanej. Jeszcze nigdy nie robiłem babki ziemniaczanej. Być może nadejdzie taka okazja, aby ją wypróbować 😉 b

    Pozdrawiam Cię cieplutko i życzę Tobie dużo uśmiechu i miłego dnia <3
    Patryk

    Odpowiedz
  3. Jula

    Ciekawy przepis. Bardzo chętnie wypróbuję. Mam tylko pytanie : czy waga ziemniaków podanych w składnikach to waga ziemniaków już obranych? Z góry dziękuję za odpowiedź.

    Odpowiedz
    1. Magda Autor wpisu

      To waga ziemniaków przed obraniem 🙂
      Pozdrawiam serdecznie 🙂
      M

      Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *