Cukinia w cieście to świetna przekąska. Bardzo łatwa do zrobienia, nie wymaga czasu, ani wysiłku. Fajnie smakuje i na ciepło i na zimno, chociaż ja wolę na ciepło. Ciasto można wzbogacić ulubionymi przyprawami, ja dodałam oregano, ale pasuje też np. czosnek w proszku. Cukinia w cieście będzie smakować jeszcze lepiej z ulubionym sosem, np. czosnkowym lub pomidorowym. Gorąco polecam 🙂
Przepis:
1 cukinia
1 szklanka mąki pszennej
1/3 szklanki mleka
1/4 szklanki wody gazowanej
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli i pieprzu
1/2 łyżeczki oregano
około 1/2 litra oleju do smażenia
Przesianą mąkę mieszamy z pozostałymi składnikami rózgą lub mikserem, odstawiamy. W rondlu rozgrzewamy olej. Cukinię kroimy na około 3 mm plasterki, maczamy w cieście przy pomocy widelca, smażymy w głębokim oleju na złoto partiami, aby cukinie mogły swobodnie pływać, przekładamy na ręcznik papierowy, podajemy z sosem. Smacznego 🙂
takiej wersji cukinii nie jadłam!
Rewelacja! <3 Pychoty! 😀
Bardzo lubię cukinię w takiej wersji. Dawno nie jadłam. 😉
Witam serdecznie ♡
Jeszcze nie tak dawno temu non stop jadłam taką wersję cukini 🙂 Tata ma cukinię w ogródku, z roku na rok jest jej coraz więcej 😀 Ale to bardzo pyszne warzywo 🙂
Pozdrawiam cieplutko ♡
Ale fajny pomysł na cukinię. W panierce z jajka i bułki jadłam ale taką w cieście to musi być coś 🙂
Muszę spróbować latem 🙂
Pozdrawiam serdecznie
Uwielbiam cukinię, jednak w takiej wersji jeszcze nie jadłam. Bardzo fajny pomysł:)
Uwielbiam cukinię, ale w takiej wersji jeszcze nie jadłam. Bardzo fajny pomysł:)
Kusisz, kusisz. Uwielbiam cukinię, ale w takim wydaniu jeszcze nie jadłam.
bardzo pysznie wygląda
Właśnie robiłam niedawno, ale wytrawne, z kurczakiem 🙂