CUKINIA W CIEŚCIE

przez | 15 listopada 2022


Cukinia w cieście to świetna przekąska. Bardzo łatwa do zrobienia, nie wymaga czasu, ani wysiłku. Fajnie smakuje i na ciepło i na zimno, chociaż ja wolę na ciepło. Ciasto można wzbogacić ulubionymi przyprawami, ja dodałam oregano, ale pasuje też np. czosnek w proszku. Cukinia w cieście będzie smakować jeszcze lepiej z ulubionym sosem, np. czosnkowym lub pomidorowym. Gorąco polecam 🙂
Przepis:
1 cukinia
1 szklanka mąki pszennej
1/3 szklanki mleka
1/4 szklanki wody gazowanej
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli i pieprzu
1/2 łyżeczki oregano
około 1/2 litra oleju do smażenia

Przesianą mąkę mieszamy z pozostałymi składnikami rózgą lub mikserem, odstawiamy. W rondlu rozgrzewamy olej. Cukinię kroimy na około 3 mm plasterki, maczamy w cieście przy pomocy widelca, smażymy w głębokim oleju na złoto partiami, aby cukinie mogły swobodnie pływać, przekładamy na ręcznik papierowy, podajemy z sosem. Smacznego 🙂

10 komentarzy do „CUKINIA W CIEŚCIE

  1. Klaudia Zuberska

    Witam serdecznie ♡
    Jeszcze nie tak dawno temu non stop jadłam taką wersję cukini 🙂 Tata ma cukinię w ogródku, z roku na rok jest jej coraz więcej 😀 Ale to bardzo pyszne warzywo 🙂
    Pozdrawiam cieplutko ♡

    Odpowiedz

Skomentuj Magdalena Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *