Pieczony bakłażan z pomidorem i fetą, to proste i smaczne danie, idealne na kolację we dwoje lub imprezę z przyjaciółmi. Wszystkie składniki świetnie się komponują, bazylia, trochę czosnku i oliwa wzbogacają smak. Ser feta można zastąpić np. mozzarellą, ale ja lubię ten słonawy posmak i twardszą konsystencję. Podajemy ze świeżym pieczywem, możemy udekorować listkami bazylii. Gorąco polecam 🙂
Przepis:
1 bakłażan pokrojony na około 6 – 7 mm plastry
2 – 3 mięsiste pomidory pokrojone na 3 – 4 mm plastry
1 duży ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
około 1/5 szklanki oliwy
1 łyżeczka suszonej bazylii
100 gr sera feta w kawałkach
sól i pieprz
Plastry bakłażana solimy z obu stron, odkładamy na talerz na około 20 minut, wycieramy ręcznikiem papierowym, smarujemy z obu stron oliwą, układamy na blaszce do pieczenia, na wierzchu układamy odrobinę czosnku, posypujemy bazylią, lekko doprawiamy pieprzem, na każdym plasterku układamy plaster pomidora, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni, pieczemy przez około 35 – 40 minut, wierzch posypujemy fetą, wkładamy z powrotem do piekarnika na 10 minut. Wyjmujemy skrapiamy oliwą, podajemy od razu. Smacznego 🙂
Pyszne danie, moje smaki.
Zjadłabym!
Bardzo lubię bakłażany i pomidory. Połączenie ich musi być pyszne ☺️
To mogą być moje smaki, więc chętnie kiedyś wypróbuję Twój przepis.
Pyszna przekąska!
Lubię takie jedzonko, bardzo smacznie! 🙂
Pozdrawiam serdecznie
W zakładach gastronomicznych takie przystawki byłyby świetne do serwowania konsumentom. Bardzo smakowicie i zdrowo 😉
Pozdrawiam Cię serdecznie i życzę Tobie pozytywnego oraz wyśmienitego dnia,
Patryk