PIECZONY BAKŁAŻAN Z POMIDOREM I SEREM FETA

przez | 26 października 2022


Pieczony bakłażan z pomidorem i fetą, to proste i smaczne danie, idealne na kolację we dwoje lub imprezę z przyjaciółmi. Wszystkie składniki świetnie się komponują, bazylia, trochę czosnku i oliwa wzbogacają smak. Ser feta można zastąpić np. mozzarellą, ale ja lubię ten słonawy posmak i twardszą konsystencję. Podajemy ze świeżym pieczywem, możemy udekorować listkami bazylii. Gorąco polecam 🙂
Przepis:
1 bakłażan pokrojony na około 6 – 7 mm plastry
2 – 3 mięsiste pomidory pokrojone na 3 – 4 mm plastry
1 duży ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
około 1/5 szklanki oliwy
1 łyżeczka suszonej bazylii
100 gr sera feta w kawałkach
sól i pieprz

Plastry bakłażana solimy z obu stron, odkładamy na talerz na około 20 minut, wycieramy ręcznikiem papierowym, smarujemy z obu stron oliwą, układamy na blaszce do pieczenia, na wierzchu układamy odrobinę czosnku, posypujemy bazylią, lekko doprawiamy pieprzem, na każdym plasterku układamy plaster pomidora, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni, pieczemy przez około 35 – 40 minut, wierzch posypujemy fetą, wkładamy z powrotem do piekarnika na 10 minut. Wyjmujemy skrapiamy oliwą, podajemy od razu. Smacznego 🙂

7 komentarzy do „PIECZONY BAKŁAŻAN Z POMIDOREM I SEREM FETA

Skomentuj Patrycja Reszko Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *