Kawa Dalgona pochodzi z Korei i od dwóch lat jej popularność stale rośnie. Nic w tym dziwnego, bo intryguje smakiem i sposobem przygotowania. Wystarczą cztery składniki: kawa rozpuszczalna, mleko, woda i cukier, a więc te produkty, które zazwyczaj mamy w kuchennej szafce. Kawa Dalgona jest banalnie prosta do zrobienia, a jednocześnie jest bardzo efektowna. Zawiera dwie warstwy, na dole mleko, a na wierzchu kawową piankę. Ilość mleka zależy od tego, jak mocną kawę lubicie, mleko może być ciepłe, np. jesienią lub zimne z kostkami lodu w lecie. Kawa Dalgona przypomina trochę deser, można jej smak wzbogacić, posypując wierzch cynamonem lub wiórkami czekolady. Ważne, aby dokładnie odmierzyć składniki. Gorąco zachęcam do spróbowania 🙂
Przepis:
2 łyżki cukru
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
2 łyżki bardzo gorącej wody
około 1,5 szklanki mleka krowiego lub roślinnego (ciepłego lub zimnego)
Mleko nalewamy do dwóch małych szklanych naczyń. Kawę, cukier i wrzątek umieszczamy w szklanym naczyniu, ubijamy mikserem z końcówką do ubijania, aby powstała puszysta pianka przez około 5 minut, łyżeczką przekładamy na mleko i od razu podajemy (można pomieszać obie warstwy). Smacznego 🙂
Chcę! 😀 Bosko się prezentuje <3
Ale pięknie wygląda, musi być pyszna:)
Napiłabym się takiej kawki z wielką chęcią. 🙂
lubię! chociaż to już bardziej deserek, a nie kawka, bo słodka, ale za to jaka pyszna!
o jaaaa, nie słyszałam o takiej kawie, trzeba spróbować:))))0
Faktycznie wygląda efektownie
Pięknie się prezentuje 🙂
wow, bardzo apetycznie wygląda, muszę w końcu spróbować taką kawę:)
Bardzo pysznie wygląda ta kawa. Jeszcze nie miałem okazji jej zrobić, dlatego też z pewnością ją niebawem wypróbuję.
Pozdrawiam Cię ciepluteńko i życzę Tobie wspaniałego dnia,
Patryk
Piękna ta kawa, bardzo apetycznie wygląda 🙂
Pozdrawiam serdecznie
Próbowałam bo mój mąż ją sobie robiła i powiem że nawet mi smakowała chociaż ja kawoszem nie jestem 😉
Bardzo lubię tą kawę.
Trochę podobna do wietnamskiej, a wiec pyszna