DALGONA, CZYLI KAWA KOREAŃSKA

przez | 13 października 2022


Kawa Dalgona pochodzi z Korei i od dwóch lat jej popularność stale rośnie. Nic w tym dziwnego, bo intryguje smakiem i sposobem przygotowania. Wystarczą cztery składniki: kawa rozpuszczalna, mleko, woda i cukier, a więc te produkty, które zazwyczaj mamy w kuchennej szafce. Kawa Dalgona jest banalnie prosta do zrobienia, a jednocześnie jest bardzo efektowna. Zawiera dwie warstwy, na dole mleko, a na wierzchu kawową piankę. Ilość mleka zależy od tego, jak mocną kawę lubicie, mleko może być ciepłe, np. jesienią lub zimne z kostkami lodu w lecie. Kawa Dalgona przypomina trochę deser, można jej smak wzbogacić, posypując wierzch cynamonem lub wiórkami czekolady. Ważne, aby dokładnie odmierzyć składniki. Gorąco zachęcam do spróbowania 🙂
Przepis:
2 łyżki cukru
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
2 łyżki bardzo gorącej wody
około 1,5 szklanki mleka krowiego lub roślinnego (ciepłego lub zimnego)

Mleko nalewamy do dwóch małych szklanych naczyń. Kawę, cukier i wrzątek umieszczamy w szklanym naczyniu, ubijamy mikserem z końcówką do ubijania, aby powstała puszysta pianka przez około 5 minut, łyżeczką przekładamy na mleko i od razu podajemy (można pomieszać obie warstwy). Smacznego 🙂

13 komentarzy do „DALGONA, CZYLI KAWA KOREAŃSKA

Skomentuj Marcepanowy Kącik Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *