CIASTO MARCHEWKOWE Z BUDYNIEM CHAŁWOWYM

przez | 13 października 2022


Ciasto marchewkowe jest pyszne, wilgotne i aromatyczne. Tym razem w nowej odsłonie jest jeszcze lepsze, bo przełożone rewelacyjnym domowym budyniem chałwowym. Budyń chałwowy smakuje tak fantastycznie, że mogłabym jeść go nawet bez ciasta. Ciasto marchewkowe z budyniem chałwowym pasuje idealnie na deser lub podwieczorek jesienią lub zimą. Można je udekorować bitą śmietaną lub rozpuszczoną czekoladą, albo po prostu posypać cukrem pudrem. Lubię też dekorację z mascarpone wymieszanym z odrobiną masła i miodu. Gorąco polecam 🙂
Przepis:
(na tortownicę 20 – 22 cm)
250 gr mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka mielonego imbiru
1 – 2 łyżeczki cynamonu
1/5 łyżeczki mielonych goździków
szczypta soli
300 gr marchewki startej na tarce o dużych oczkach
4 jajka
100 gr drobnego cukru
150 ml oleju
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 łyżka dżemu pomarańczowego lub morelowego
(budyń chałwowy):
1 żółtko
150 ml szklanki mleka
1 łyżka cukru
1/2 łyżeczki cukru waniliowego
1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 łyżki mąki pszennej
100 gr chałwy waniliowej
50 gr miękkiego masła

Do dużej miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon, imbir, goździki, dokładnie mieszamy. Jajka i cukier ubijamy na dużych obrotach do powstania puszystej masy, zmniejszamy obroty miksera i bardzo cienkim strumieniem wlewamy olej, miksując. Dodajemy dżem, wanilię, krótko miksujemy, następnie dodajemy startą marchewkę, suche składniki wymieszane wcześniej i mieszamy delikatnie łyżką do połączenia wszystkich składników. Ciasto przekładamy do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą, wstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy przez 45 – 55 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i czekamy pół godziny, wyjmujemy tortownicę z ciastem, pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia i dopiero wyjmujemy ciasto.
W czasie stygnięcia ciasta przygotowujemy budyń. Mleko, żółtko, mąkę i cukier mieszamy dokładnie rózgą, podgrzewamy na małym ogniu mieszając, aż budyń się zagotuje, odstawiamy i przykrywamy, odstawiamy do ostygnięcia. Miękkie masło ubijamy mikserem na puszystą masę, dodajemy pokruszoną chałwę, miksujemy, dodajemy po łyżce zimnego budyniu i miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Ciasto kroimy wzdłuż na pół, dolną część wkładamy z powrotem do tortownicy, nakładamy budyń, przykrywamy drugą częścią ciasta, wstawiamy do lodówki na 4 – 5 godzin. Przed podaniem wyjmujemy z tortownicy, dekorujemy i podajemy. Smacznego 🙂

7 komentarzy do „CIASTO MARCHEWKOWE Z BUDYNIEM CHAŁWOWYM

Skomentuj Monika-smakołyki na diecie Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *