Sznycle z indyka zapiekane z pomidorem i kozim serem to super szybkie i proste danie, a jednocześnie wyjątkowo smaczne. To świetny pomysł na obiad w mniej niż pół godziny. Sznycle z indyka zapieczone z pomidorami i kozim serem fajnie się prezentują i pasują idealnie na rodzinny obiad. Możecie użyć też innego sera, np. mozzarelli, ale kozi ser ma bardziej wyrazisty smak i dodaje potrawie charakteru. Wierzch można posypać odrobiną tartego żółtego sera, który fajnie się komponuje z pozostałymi składnikami. Gorąco polecam 🙂
Przepis:
4 sznycle z piersi indyka o grubości około 1 cm
3 – 4 łyżki oleju
8 plasterków pomidora
8 plasterków koziego sera w formie rolady
sól i pieprz
2 łyżki tartego żółtego sera, np. cheddar
Dodatki: liście sałaty, bazylia
Sznycle osuszamy ręcznikiem papierowym, doprawiamy lekko solą, pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej i krótko smażymy sznycle z obu stron. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Sznycle zdejmujemy z patelni i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdym kawałku mięsa kładziemy na przemian po 2 plasterki pomidora i sera koziego. Zapiekamy przez około 10 – 12 minut. Podajemy gorące, np. na liściach sałaty, ozdobione bazylią. Smacznego 🙂
Myślałam o czymś podobnym, tylko z mozzarellą. Twoja wersja jest z wyższego poziomu;). Super pomysł na obiad w środku tygodnia:)
Ciekawe połączenie Super przepis
Uwielbiam takie mięsno-serowe propozycje!
ale to wygląda smakowicie!
Uwielbiam mięso z indyka. Koziego sera jeszcze nigdy nie jadłam 🙂
Pozdrawiam serdecznie
Ależ apetycznie wygląda to danie. Indyk to moje ulubione mięso 🙂
Fantastyczne pomysł z dodaniem sera koziego. Bardzo pysznie wygląda te danie.
Pięknie prezentuje się na zdjęciu 😉
Pozdrawiam Cię serdecznie,
Patryk
Kolejna ciekawa inspiracja kulinarna! Tym bardziej, że jest i ser kozi 🙂
bardzo fajne danie
Szybko i pysznie 🙂