SZNYCLE Z INDYKA ZAPIEKANE Z POMIDOREM I KOZIM SEREM

przez | 8 września 2022


Sznycle z indyka zapiekane z pomidorem i kozim serem to super szybkie i proste danie, a jednocześnie wyjątkowo smaczne. To świetny pomysł na obiad w mniej niż pół godziny. Sznycle z indyka zapieczone z pomidorami i kozim serem fajnie się prezentują i pasują idealnie na rodzinny obiad. Możecie użyć też innego sera, np. mozzarelli, ale kozi ser ma bardziej wyrazisty smak i dodaje potrawie charakteru. Wierzch można posypać odrobiną tartego żółtego sera, który fajnie się komponuje z pozostałymi składnikami. Gorąco polecam 🙂

Przepis:
4 sznycle z piersi indyka o grubości około 1 cm
3 – 4 łyżki oleju
8 plasterków pomidora
8 plasterków koziego sera w formie rolady
sól i pieprz
2 łyżki tartego żółtego sera, np. cheddar
Dodatki: liście sałaty, bazylia

Sznycle osuszamy ręcznikiem papierowym, doprawiamy lekko solą, pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej i krótko smażymy sznycle z obu stron. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Sznycle zdejmujemy z patelni i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdym kawałku mięsa kładziemy na przemian po 2 plasterki pomidora i sera koziego. Zapiekamy przez około 10 – 12 minut. Podajemy gorące, np. na liściach sałaty, ozdobione bazylią. Smacznego 🙂

10 komentarzy do „SZNYCLE Z INDYKA ZAPIEKANE Z POMIDOREM I KOZIM SEREM

Skomentuj Patryk, żywienie zbiorowe-gastronomia Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *