Sałatka z burakiem, ogórkiem małosolnym i kozim serem posypana prażonymi płatkami migdałów to bomba smaków. Delikatna sałata, słodkie buraki, kwaskowe ogórki małosolne, słony ser i chrupiące płatki migdałów, to połączenie smaków powoduje, że kubki smakowe szaleją. Sałatka jest lekka i bardzo smaczna, całość świetnie komponuje się z sosem na bazie oliwy, soku z cytryny i miodu. Gorąco polecam, warto się skusić 🙂
Przepis:
1 sałata (np. rzymska)
2 duże buraki ugotowane lub upieczone pokrojone w kostkę
3 duże ogórki małosolne pokrojone w kostkę
100 gr koziego sera w małych kawałkach
3 łyżki uprażonych płatków migdałów
(sos)
6 łyżek oliwy
3 łyżki soku z cytryny
1 łyżka miodu
sól i pieprz
Składniki sosu dokładnie mieszamy. Liście sałaty porwane na małe kawałki wkładamy do miski, dodajemy 2/3 buraków, ogórków, sera i płatków migdałów. Dodajemy 2/3 sosu, delikatnie mieszamy, na wierzchu układamy pozostałe buraki, ogórki, ser i płatki migdałów, skrapiamy pozostałym sosem i podajemy. Smacznego 🙂
Ciekawa i przede wszystkim zdrowa sałatka 🙂 muszę wypróbować ten przepis 🙂
Jeszcze nigdy nie jadłam koziego sera, ciekawe jak smakuje 🙂
Pozdrawiam serdecznie
Piękna, oryginalna i zdrowa sałatka 🙂
Ciekawe połączenie. Zapisuje sobie przepis 🙂
Wygląda bardzo apetycznie i z pewnością też świetnie smakuje 🙂
WOW! Świetny przepis! Muszę wypróbować!
Pozdrawiam i zapraszam do obejrzenia mojego nowego obrazu!^^
Jak ja kocham takie sałatki!
Wow, ale to cudownie wygląda 🙂 <3 Taka sałatka nie dość, że przepyszna, to na dodatek bardzo zdrowa. Fantastyczny dodatek do dania zasadniczego 😉
Pozdrawiam Cię cieplutko i życzę pozytywnego dnia,
Patryk
Lubię takie sałatki, bo można je zjeść zamiast całego obiadu 🙂