WRAP, CZYLI TORTILLA Z ŁOSOSIEM WĘDZONYM I JAJKIEM

przez | 19 sierpnia 2022


Wrap, czyli tortilla zrolowana z łososiem wędzonym i jajkiem to szybka i prosta przekąska, która świetnie sprawdzi się na imprezie, spotkaniu rodzinnym, czy grillu. Jest to smaczna alternatywa dla koreczków czy kanapek. Tortilla z łososiem wędzonym i jajkiem pasuje nadaje się również jako lunch do pracy. Nadzienie oprócz łososia wędzonego i jajka zawiera sałatę, paprykę i hummus. Oczywiście można też wykorzystać kremowy serek np. czosnkowy lub dodać plasterki pomidora albo ogórka. Podaję proporcje na jedną porcję, ale najlepiej przygotować od razu dużo więcej, szczególnie, jeśli planujecie podać wrapy na większe spotkanie lub dla bardzo głodnych gości. Gorąco polecam 🙂
Przepis:
1 duża tortilla o średnicy ok. 25 cm
75 gr łososia wędzonego na zimno
1 łyżka hummusu lub kremowego serka np. chrzanowy, czosnkowy
2 garście sałaty, np. rzymska lub rukola
1/2 małej czerwonej papryki pokrojonej w paski
1 małe jajko ugotowane na twardo (obrane, pokrojone na ćwiartki)

Tortillę smarujemy serkiem lub hummusem, układamy równomiernie paprykę, sałatę, plasterki łososia, przez środek jeden za drugim ćwiartki jajka, zwijamy ciasno roladkę. Kroimy na pół i podajemy, możemy też zawinąć ciasno w folię, włożyć do lodówki na godzinę i pokroić na małe roladki. Smacznego 🙂

11 komentarzy do „WRAP, CZYLI TORTILLA Z ŁOSOSIEM WĘDZONYM I JAJKIEM

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.