POLĘDWICZKA Z SOSEM DYNIOWYM

przez | 28 sierpnia 2022


Polędwiczka z sosem dyniowym to bardzo smaczna propozycja na rodzinny obiad. Mięso jest delikatne, dlatego nie wymaga długiego smażenia, czy pieczenia. Mocno zrumienione i podpieczone polędwiczki pozostają jędrne i subtelne w smaku. Sos dyniowy jest lekko pikantny i aromatyczny i dodaje daniu charakteru. To prosta potrawa, a jednocześnie niebanalna. Zaletą jest także to, że sos możemy przygotować dzień wcześniej, a polędwiczka nie wymaga długiego pieczenia, więc nie będziemy musieli poświęcać dużo czasu na przygotowanie tej pysznej potrawy. Całość ładnie wygląda i zachęca do spróbowania. Polecam serdecznie 🙂

Przepis:
3 łyżki oleju lub klarowanego masła
2 polędwiczki wieprzowe
sól i pieprz

(sos)
3/4 szklanki dyni startej na tarce o grubych oczkach
1 mała marchewka starta na tarce o grubych oczkach
1/2 małej cebuli drobno pokrojonej
1 łyżka masła
1 łyżeczka mąki pszennej
1 łyżeczka kurkumy
1/2 łyżeczki startego imbiru
1/2 łyżeczki curry w proszku
szczypta cynamonu
szczypta ostrej papryki w proszku
1/2 szklanki bulionu
1 łyżka kremowego serka
1 łyżeczka śmietany
sól i pieprz

Najpierw przygotowujemy sos. W rondlu rozgrzewamy masło, dodajemy cebulę, smażymy na małym ogniu przez około 2 minuty, dodajemy dynię i marchewkę, smażymy na średnim ogniu mieszając przez około 3 minuty, dodajemy przyprawy i mąkę, smażymy przez minutę, wlewamy bulion, przykrywamy, gotujemy na małym ogniu przez 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodajemy serek i śmietanę, mieszamy, miksujemy blenderem na gładko, doprawiamy solą i pieprzem. Przygotowujemy polędwiczki. Piekarnik rozgrzewamy do 230 stopni. Umyte i dokładnie osuszone polędwiczki doprawiamy solą i pieprzem (możemy je przekroić w poprzek na pół). Na patelni (najlepiej takiej, którą można wstawić do piekarnika) rozgrzewamy mocno masło lub olej. Polędwiczki smażymy ze wszystkich stron do mocnego zrumienienia. Patelnię z mięsem wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 16 – 18 minut. (Jeśli nie możemy patelni wstawić do piekarnika, to mięso przekładamy do wysmarowanego tłuszczem naczynia, które wcześniej ogrzewamy w piekarniku). Polędwiczki wyjmujemy z pieca, przykrywamy folią aluminiową, czekamy 5 minut, żeby mięso odpoczęło, kroimy w plastry o grubości około 1 cm. Polędwiczki podajemy na ciepło z sosem dyniowym. Smacznego 🙂

9 komentarzy do „POLĘDWICZKA Z SOSEM DYNIOWYM

Skomentuj Magdalena Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *