ZUPA KREM Z DYNI I MARCHEWKI

przez | 26 sierpnia 2022


Sezon dyniowy już się zaczyna, więc nie może zabraknąć zupy z dyni. Lubię co roku przygotować nową wersję tej zupy. Tym razem to lekko pikantna zupa krem z dyni i marchewki. Smak dyni i marchewki podkreślają aromatyczne przyprawy, jak czosnek i imbir, a kontrastującym dodatkiem jest słony ser feta. Zupę można też podać z grzankami lub groszkiem ptysiowym. Zupa krem z dyni i marchewki jest bardzo smaczna, pożywna i kremowa. Do zupy świetnie pasuje dynia hokkaido, bo ma piękny, intensywny kolor i delikatną skórkę, której nie trzeba obierać, co bardzo ułatwia gotowanie. Serdecznie polecam 🙂
Przepis:
1 dynia o wadze około 1,2 kg (najlepiej hokkaido)
1 duża cebula pokrojona w plasterki
2 średnie marchewki obrane i starte na tarce
1 ziemniak obrany, pokrojony w małą kostkę
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
1 łyżeczka startego imbiru
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
szczypta cynamonu
szczypta ostrej papryki w proszku lub więcej według gustu
2 łyżki oliwy lub klarowanego masła
3 – 4 szklanki gorącej wody lub bulionu
1/3 szklanki śmietany
sól, pieprz

Dodatki: ser feta, natka pietruszki, grzanki

Dynię myjemy, kroimy na kawałki, obieramy ze skórki (jeśli używamy dyni hokkaido to możemy zostawić skórkę), usuwamy gniazda nasienne. Otrzymane części kroimy na dużą kostkę. W garnku rozgrzewamy oliwę lub masło, dodajemy cebulę, ziemniaki, marchewkę i dynię. Smażymy 3 minuty mieszając, dodajemy przyprawy i smażymy jeszcze minutę mieszając. Zalewamy wodą lub bulionem, doprowadzamy do wrzenia, przykrywamy i gotujemy 20 minut na małym ogniu. Wlewamy śmietanę wymieszaną wcześniej z kilkoma łyżkami zupy, mieszamy, miksujemy blenderem, doprawiamy solą i pieprzem. Zupę nalewamy do talerzy, podajemy z dodatkami, smacznego 🙂

14 komentarzy do „ZUPA KREM Z DYNI I MARCHEWKI

    1. Magda Autor wpisu

      Można użyć mrożonej dyni, też będzie pysznie 🙂
      Pozdrawiam serdecznie,
      M

      Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.