Placki z cukinii pojawiają się często w mojej kuchni. Proste do zrobienia i smaczne, można je wzbogacać różnymi dodatkami. Tym razem to placki z cukinii z fetą. Nawet niewielka ilość sera feta podkreśla smak placków. Placki z cukinii z fetą można podać na obiad, kolację lub przekąskę. Najlepsze z ulubionym sosem, np. tzatziki, albo śmietaną lub jogurtem. Ważne, aby dobrze odcisnąć wodę z cukinii, aby placki były chrupiące. Gorąco polecam 🙂
Przepis:
(około 8 placków)
1 średnia cukinia
2 – 4 łyżki mąki pszennej
1/2 łyżeczki oregano
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
sól i pieprz
1 jajko
30 – 40 gr sera feta
olej do smażenia
Cukinię myjemy, odkrawamy końce i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Solimy, mieszamy, odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie odciskamy mocno wodę, dodajemy jajko, mąkę (stopniowo, ostateczna ilość mąki zależy od wilgotności cukinii), przyprawy, drobno pokruszoną fetę, mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej, kładziemy łyżką małe placuszki i smażymy po około 2 – 3 minuty z każdej strony. Przekładamy na ręcznik papierowy, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu. Podajemy od razu, smacznego 🙂
Smacznie i zdrowo 🙂
Bardzo apetyczne placki 🙂
Pozdrawiam serdecznie
No proszę jak pomysłowo:) placki z cukinii chyba każdy zna, ale pewnie nie wszyscy słyszeli o takich z fetą, super opcja:)
Takich placuszków jeszcze nie jadłam 🙂
co jak co, ale placki z cukinii kocham!
Ciekawe urozmaicenie 🙂
Chętnie bym zjadła. Narobiłaś mi smaka.
Uwielbiam dania z cukinii, bardzo fajny pomysł:)
dziekuje z pomysl na obiad 🙂
Uwielbiam placki z cukinii. W wersji z fetą jeszcze nie jadłam, ale brzmi super!
Lubię, ale w tym roku jeszcze nie robiłam
Placki wyglądają fantastycznie 🙂