Proste naleśniki z ricottą i owocami, pasują na śniadanie, deser lub podwieczorek. Ostatnio to moje ulubione ciasto naleśnikowe, proste, o odpowiedniej konsystencji, naleśniki nie są ani za cienkie, ani za grube, dobrze się smażą i dobrze smakują. Proste nadzienie z lekkiego serka ricotta i owoców sezonowych. Obecnie to oczywiście truskawki i dostępne właściwie przez cały rok borówki amerykańskie. Naleśniki z ricottą i owocami, to prosty sposób na umilenie dnia, gorąco polecam 🙂
Przepis:
(naleśniki)
3/4 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki mleka
1/4 szklanki wody gazowanej
1 jajko
szczypta soli
1 łyżeczka roztopionego i ostudzonego masła
(nadzienie)
450 gr serka ricotta
2 łyżki miodu
1 łyżeczka soku z cytryny
5 truskawek drobno pokrojonych
garść borówek amerykańskich
Na naleśniki miksujemy blenderem lub mikserem mleko, mąkę, jajka, sól i wodę. Odstawiamy na pół godziny, dodajemy masło, miksujemy. Rozgrzewamy patelnię teflonową o średnicy 20 cm smarujemy odrobiną masła, wlewamy małą łyżkę wazową ciasta i kolistymi ruchami rozprowadzamy ciasto cienką warstwą po całej patelni. Po około 30 sekundach, gdy powierzchnia zrobi się kremowa, a brzegi lekko zaczną odstawać, naleśnik przewracamy na drugą stronę. Po usmażeniu, przekładamy na talerz i smażymy wszystkie naleśniki. Serek ricotta mieszamy z pozostałymi składnikami, nakładamy na każdego naleśnika, składamy na pół i na jeszcze raz na pół, układamy na talerzu, możemy posypać cukrem pudrem, smacznego 🙂
Już mi ślinka cieknie! Muszę zrobić 🙂
Wspaniałe naleśniki. Koniecznie zrobię je następnym razem. Kiedyś robiłem naleśniki z kuchni francuskiej, czyli Crepes z serkiem mascarpone, śmietanki kremówki i borówek amerykańskich. Następnym razem je zrobię i wrzucę przepis na nie na moją stronę.
Ostatnio wspominałem Ci w poprzednim poście o balik koftesi, czyli tureckim daniu, którego robiłem. Tak się składa, że udało mi się odzyskać zdjęcie tej potrawy z telefonu, które zrobiłem. Niestety go skasowałem, ale na szczęście udało mi się go odzyskać (było też zapisane w innym folderze), więc przepis na nie jest w kolejce do publikacji 🙂 Polecam balik koftesi – są przepyszne 😛
Pozdrawiam serdecznie,
Patryk
Wspaniałe naleśniki. Koniecznie zrobię je następnym razem. Kiedyś robiłem naleśniki z kuchni francuskiej, czyli Crepes z serkiem mascarpone, śmietanki kremówki i borówek amerykańskich. Następnym razem je zrobię i wrzucę przepis na nie na moją stronę.
Ostatnio wspominałem Ci w poprzednim poście o balik koftesi, czyli tureckim daniu, którego robiłem. Tak się składa, że udało mi się odzyskać zdjęcie tej potrawy z telefonu, które zrobiłem. Niestety go skasowałem, ale na szczęście udało mi się go odzyskać (było też zapisane w innym folderze), więc przepis na nie jest w kolejce do publikacji 🙂
Pozdrawiam serdecznie,
Patryk
Dziękuję serdecznie 🙂 czekan niecierpliwie na przepis na tureckie kofty 🙂
Pozdrawiam,
M
Idealne na tą porę 🙂
Uwielbiam naleśniki z takimi dodatkami 🙂
Pozdrawiam serdecznie
Cudowne naleśnikowe danie ❤️
Moc serdeczności życzę
jakoś jeszcze nie dawałam ricotty do naleśników, muszę wypróbować. A owocami to mnie totalnie kupiłaś:)
Naleśników z ricottą jeszcze nie jadłam, ale na pewno pyszne 🙂