MOLLETES – MEKSYKAŃSKIE KANAPKI ZAPIEKANE Z PASTĄ Z FASOLI I SEREM

przez | 10 czerwca 2022


Molletes to meksykańskie kanapki zapiekane z pastą z fasoli i tartym serem. To proste i bardzo meksykańskie danie. Pasta z fasoli o nazwie “frijoles refritos” to popularny dodatek, np. do placków tortilii. W Meksyku do molletes używa się lokalnych serów, ale cheddar lub mozzarella też będą pasować. Po zapieczeniu kanapkę podaje się z orzeźwiającą meksykańską salsą pico de gallo zawierającą pomidory, cebulę, kolendrę, sok z limonki i pikantną papryczkę. Meksykanie używają dużych pszennych bułek o nazwie “bolillos”, chrupiących z zewnątrz i mięciutkich w środku, ale inne bułki lub bagietka też będą pasować. Molletes to smakowite, pożywne, kolorowe danie, idealne dla wegetarian, ale właściwie smakuje wszystkim. Gorąco polecam 🙂
Przepis:
(pasta z fasoli)
1 puszka fasoli o wadze 400 gr (najlepiej drobnej brązowej lub czarnej)
1 łyżka oleju
1 mała cebula drobno pokrojona
2 ząbki czosnku drobno pokrojone
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka pasty pomidorowej lub przecieru
1 łyżka soku z limonki
szczypta ostrej papryki w proszku
szczypta cukru
sól i pieprz
(salsa pico de gallo)
2 mięsiste pomidory pokrojone na małe kawałki
1 mała cebula drobno pokrojona
1 ostra papryczka, np. jalapeno (bez nasion) drobno pokrojona (lub mniej według gustu)
sok wyciśnięty z jednej limonki
2 łyżki posiekanej kolendry (ewentualnie natki pietruszki)
sól i pieprz

około 75 gr sera startego na tarce o dużych oczkach

Dodatki: bułki lub bagietka

Najpierw przygotowujemy salsę mieszając składniki salsy pico de gallo, wstawiamy na około pół godziny do lodówki. W celu przygotowania pasty z fasoli w rondlu rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę, lekko solimy, smażymy na małym ogniu przez około 3 minuty, dodajemy czosnek, smażymy przez około 2 minuty, dodajemy fasolę z dwoma łyżkami zalewy oregano, cukier, pastę pomidorową, paprykę, przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez 5 minut. Pastę rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków lub widelcem, doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z limonki. Kawałki bułki podsmażamy na patelni grillowej przecięciem do dołu przez około 3 minuty. Nakładamy pastę z fasoli, posypujemy serem, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 5 – 10 minut, aż ser się rozpuści, wyjmujemy, na wierzch nakładamy salsę pico de gallo i od razu podajemy. Smacznego 🙂

Jeśli chcecie poznać więcej meksykańskich potraw i ciekawostek o Meksyku, to polecam moją książkę, nadal jest w sprzedaży 🙂

13 komentarzy do „MOLLETES – MEKSYKAŃSKIE KANAPKI ZAPIEKANE Z PASTĄ Z FASOLI I SEREM

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.