MUS Z MANGO

przez | 28 kwietnia 2022


Mus z mango to niezwykle prosty i wyjątkowo pyszny deser. Mus z mango jest puszysty, delikatny, ma piękny, słoneczny kolor, który powoduje, że nawet w pochmurny dzień poprawia humor. Mus z mango ma lekką i aksamitną konsystencję, po prostu rozpływa się w ustach, aż trudno nie skusić się na dokładkę. Deser można podać z owocami lub udekorować kleksem bitej śmietany albo rozpuszczoną czekoladą. Warto się skusić 🙂
Przepis:
1 duże dojrzałe mango
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki cukru pudru
1,5 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 5 łyżkach gorącej wody
125 gr mascarpone w temperaturze pokojowej
1 białko dużego jajka

Miąższ mango (powinno go być 250 ml), sok z cytryny i 1 łyżkę cukru miksujemy blenderem na gładko, dodajemy rozpuszczoną żelatynę, miksujemy jeszcze raz, dodajemy mascarpone, miksujemy. Białko ubijamy z 1 łyżką cukru pudru, dodajemy w dwóch partiach do wcześniej zmiksowanych składników, delikatnie mieszamy łyżką, przekładamy do małych, szklanych naczyń, wstawiamy do lodówki na 4 – 5 godzin, przed podaniem dekorujemy bitą śmietaną lub owocami lub rozpuszczoną czekoladą. Smacznego 🙂

14 komentarzy do „MUS Z MANGO

    1. Magda Autor wpisu

      Tak, może być np. brzoskwinia, przy czym ważne, aby samego miąższu było 250 ml 🙂
      Pozdrawiam,
      M

      Odpowiedz
    1. Magda Autor wpisu

      Myślę, że można, tylko chyba trzeba dodać mniej cukru 🙂
      Pozdrawiam,
      M

      Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.