Mus z mango to niezwykle prosty i wyjątkowo pyszny deser. Mus z mango jest puszysty, delikatny, ma piękny, słoneczny kolor, który powoduje, że nawet w pochmurny dzień poprawia humor. Mus z mango ma lekką i aksamitną konsystencję, po prostu rozpływa się w ustach, aż trudno nie skusić się na dokładkę. Deser można podać z owocami lub udekorować kleksem bitej śmietany albo rozpuszczoną czekoladą. Warto się skusić 🙂
Przepis:
1 duże dojrzałe mango
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki cukru pudru
1,5 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 5 łyżkach gorącej wody
125 g mascarpone w temperaturze pokojowej
1 białko dużego jajka
Miąższ mango (powinno go być 250 ml), sok z cytryny i 1 łyżkę cukru miksujemy blenderem na gładko, dodajemy rozpuszczoną żelatynę, miksujemy jeszcze raz, dodajemy mascarpone, miksujemy. Białko ubijamy z 1 łyżką cukru pudru, dodajemy w dwóch partiach do wcześniej zmiksowanych składników, delikatnie mieszamy łyżką, przekładamy do małych, szklanych naczyń, wstawiamy do lodówki na 4 – 5 godzin, przed podaniem dekorujemy bitą śmietaną lub owocami lub rozpuszczoną czekoladą. Smacznego 🙂
Zjadłabym taki mus
O mniam ❤️ ale mi smaku narobiłaś 🙂
Pozdrawiam serdecznie i życzę miłej majówki 🙂
Bardzo smacznie wygląda ten mus 🙂
Serdeczności
A można użyć innego owocu niż mango ?
Tak, może być np. brzoskwinia, przy czym ważne, aby samego miąższu było 250 ml 🙂
Pozdrawiam,
M
Kolejny przepis, który zapisuję
Ciekawe połączenie
Czy można użyć pulpy z mango z puszki?
Myślę, że można, tylko chyba trzeba dodać mniej cukru 🙂
Pozdrawiam,
M
ależ mnie kusisz!
oj jak to genialnie wyglada
o kurcze taki mus musi być pyszny
Jaki on apetyczny!
Ależ kolor! Super deserek:)