Tacos z pieczonym pikantnym kalafiorem to pyszne, kolorowe i wielosmakowe danie. Pieczony kalafior smakuje zupełnie inaczej niż gotowany, a przyprawy sprawiają, że ma intensywny smak. Wegetariańskie tacos z pieczonym pikantnym kalafiorem najlepiej podać z typowymi meksykańskimi sosami, jak guacamole i pico de gallo. Guacamole jest popularne w Polsce, pico de gallo, to salsa mniej znana w Polsce, ale często spotykana w Meksyku, bardzo dobrze komponuje się w tym daniu. Tacos z pieczonym pikantnym kalafiorem i meksykańskimi salsami, to prawdziwa uczta dla kubków smakowych 🙂 Gorąco polecam 🙂
Przepis:
(pieczony kalafior)
1 średni kalafior
2 łyżeczki wędzonej słodkiej papryki w proszku
3/4 łyżeczki ostrej papryki w proszku
1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
1 łyżeczka czosnku w proszku
1/2 łyżeczki mielonych ziaren kolendry
½ łyżeczki soli
1/4 łyżeczki mielonego pieprzu
8 łyżek oliwy lub pół na pół oliwa i olej
(guacamole)
1 duże dojrzałe awokado
sok wyciśnięty z 1/2 limonki
1 mały ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
1/2 małej cebuli drobno pokrojonej
sól i pieprz
(pico de gallo)
2 mięsiste pomidory pokrojone na małe kawałki
1 mała czerwona cebula drobno pokrojona
1 ostra papryczka, np. jalapeno (bez nasion) drobno pokrojona (lub według gustu)
sok wyciśnięty z jednej limonki
2 łyżki posiekanej kolendry (ewentualnie natki pietruszki)
sól i pieprz
Dodatki: małe tortille, posiekana kolendra, sok z limonki
Kalafiora dzielimy na różyczki (małe zostawiamy w całości, duże kroimy). W misce mieszamy wszystkie przyprawy z oliwą. Dodajemy kawałki kalafiora i dokładnie mieszamy, aby pokryły się przyprawami, układamy na blasze do pieczenia, tak aby kawałki znajdowały się w jednej warstwie. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 20 – 25 minut (w połowie pieczenia mieszamy). W tym czasie przygotowujemy sosy. Mieszamy składniki salsy pico de gallo, wstawiamy na około pół godziny do lodówki. Miąższ awokado rozgniatamy widelcem, dodajemy pozostałe składniki, mieszamy. Tortille podgrzewamy zgodnie z opisem na opakowaniu, na tortille nakładamy najpierw guacamole, następnie kalafiora, na wierzch pico de gallo, możemy posypać dodatkowo posiekaną kolendrą i skropić sokiem z limonki. Smacznego 🙂
To coś dla mnie . Genialny przepis
Bardzo się cieszę 🙂
M
U mnie taki obiad to prawdziwa uczta, ostatnio syn wymyślił tortille z kurczakiem i to był strzał w dziesiątkę.
Wygląda rewelacyjnie. Od wielu lat unikam ostrych przypraw, ale zawsze mogę zamienić je tymi łagodnymi 🙂
Witam serdecznie ♡
Wspaniały przepis 🙂 Zrobiło się bardzo meksykańsko, lubię takie jedzenie, spróbuję sobie zrobić w domu 🙂
Pozdrawiam cieplutko ♡
Aż zrobiłam się głodna. Szkoda, że nie można tych pyszności wyciągnąć z laptopa.
Rewelacyjne! <3 Pyszne, wyraziste i jak pięknie kolorowe! 😀
Pysznie
Kolorowo i pysznie! Można jeść oczami
Pozdrawiam serdecznie 🙂
Nigdy nie jadłam takiego dania, wygląda cudnie 🙂
Ostatnio właśnie kupiłam tacos, ale kompletnie nie miałam pomysłu jak je przyrządzić. Teraz już będę wiedziała 🙂
Ależ to musi być pyszne! Genialny pomysł, wyglądają super:)
Zjadłabym <3
Cudnie prezentuje się to danie tyle kolorów. Bardzo ciekawy pomysł z tym kalafiorem, i bardzo podoba mi się ta salsa z pomidorem, bo za guacamole nie przepadam…
Cudownie! Jakie smaki, kolory, zapachy! Idealne danie!