Pamiętacie z czasów dzieciństwa szyszki z preparowanego ryżu? Pyszne, słodkie, lekko chrupiące. Szyszki z preparowanego ryżu w wersji fit równie smaczne, a jednocześnie zdrowsze, bo zamiast masy z krówek ziarenka ryżu połączone są fit karmelem z daktyli i masła orzechowego. Fit szyszki z preparowanego ryżu to pyszny deser, ale pasują też jako drugie śniadanie lub przekąska dodająca energii. Gorąco polecam 🙂
Przepis:
150 gr suszonych daktyli
2 łyżki masła orzechowego
75 gr preparowanego ryżu
Daktyle zalewamy gorącą wodą, przykrywamy i odstawiamy na 1 – 2 godziny, aby zmiękły. Odsączamy dokładanie i blendujemy z masłem orzechowym (jeśli masło jest bardzo gęste, to możemy je podgrzać w kąpieli wodnej lub dodać łyżeczkę stopionego oleju kokosowego), przekładamy do miski, dodajemy ryż i mieszamy za pomocą silikonowej szpatułki. Zwilżonymi dłońmi formujemy kulki o wielkości małego orzecha włoskiego, układamy na talerzu lub w papilotkach, wstawiamy na godzinę do lodówki. Smacznego 🙂
Ciekawy zestaw składników, ja myślałam, że to masa krówkowa
Jutro robie 🙂 dzięki za pomysł
Ale fajny pomysł, uwielbiam syrop daktylowy z masłem orzechowym, muszę wypróbować ten przepis:)
ale dawno nie jadłam!
Zjadłabym takie szyszki
Szyszki z preparowanego ryżu robiłam, ale nie w wersji z daktylami. Fajny pomysł 🙂
Przepis idealny dla mnie. Muszę go wypróbować.
Zrobię w weekend 🙂 Dziękuję za super przepis!
Smaki dzieciństwa w cudownie pysznej wersji fit <3 Mega! 😀
Smakowicie wyglada
Super pomysł na szyszki 🙂
Moja mama robiła takie:)
U Ciebie jak zawsze smacznie 🙂 Uwielbiam takie słodkości 🙂
Pozdrawiam serdecznie
Ależ te szyszki wyglądają, o mniam mniam 🙂
Serdeczności
Idealna propozycja dla mnie, podkradam kilka;)
moja córka często robi ;P)
Smakolyki z mojego dziecinstwa, pycha!
Świetne szyszunie 🙂