BURGERY WOŁOWE Z MARYNOWANĄ CZERWONĄ CEBULĄ

przez | 27 lutego 2022


Pyszne burgery z soczystej wołowiny z marynowaną czerwoną cebulą, pomidorem, sałatą i serem, to wyjątkowy domowy fast food. W przypadku burgerów wołowych ważne, aby mięso nie było zbyt chude, powinno zawierać 20 -30 % tłuszczu. W tym daniu ważny jest burger, ale równie ważne są dodatki, marynowana czerwona cebula świetnie pasuje do burgera, ale także do innych mięs smażonych, pieczonych lub grillowanych. Przyznam się, że ogrniczam czerwone mięso w mojej kuchni, ale domowe burgery wołowe z marynowaną czerwoną cebulą, robię raz na kilka miesięcy. Gorąco polecam na zbliżające się zakończenie karnawału 🙂
Przepis:
(4 burgery)
600 gr mielonej wołowiny, np. antrykotu wołowego
1 łyżka musztardy Dijon
sól i pieprz (najlepiej grubo mielony lub młotkowany)
1 łyżeczka sosu worcestershire (opcjonnalnie)
(marynowana cebula)
1 duża czerwona cebula pokrojona w cienkie półplasterki
1/2 szklanki octu z białego wina lub jabłkowego
1/2 szklanki wody
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru

Dodatki: bułki, pomidory w plasterkach, listki sałaty, ser żółty, majonez, musztarda, keczup

Zaczynamy od marynowanej cebuli. W rondlu zagotowujemy wodę, ocet, sól i cukier. Do szklanego słoika wkładamy cebulę, zalewamy marynatą i odstawiamy na kilka godzin, najlepiej na noc. Mięso doprawiamy solą, pieprzem, sosem Worcestershire i musztardą Dijon. Ugniatamy krótko, formujemy cztery burgery o wysokości około 1,5 – 2 cm. Burgery smażymy na dobrze rozgrzanej patelni grillowej lub z grubym dnem, posmarowanej cienko olejem o wysokim stopniu dymienia, np. rzepakowym, z każdej strony po około 3-4 minuty lekko dociskając, na końcu możemy położyć na każdym burgerze plasterek sera żółtego, łatwo się topiącego, przykrywamy na około 1 – 2 minuty. Burgery podajemy z lekko podsmażonymi bułkami, posmarowanymi ulubionymi sosami, warzywami i marynowaną cebulą, smacznego 🙂

10 komentarzy do „BURGERY WOŁOWE Z MARYNOWANĄ CZERWONĄ CEBULĄ

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.