CROSTATA WŁOSKA TARTA Z DŻEMEM

przez | 8 marca 2022


Crostata, to włoska tarta z dżemem. Crostata to bardzo proste, klasyczne ciasto, zawierające kruche ciasto z dowolnym dżemem, Wierzch najczęściej przykrywa kratka z ciasta kruchego, z okazji Dnia Kobiet zrobiłam małe kwiatuszki, zamiast kratki. Proste i smaczne ciasto idealne do kawy, najlepiej wybrać niezbyt słodki dżem, przy czym dżemu nie może być dużo wystarczy cienka warstwa, aby ciasto nie było przesłodzone. Warto się skusić 🙂
Przepis:
(ciasto na formę do tarty o średnicy 21 – 24 cm):
250 gr mąki pszennej lub orkiszowej tortowej
125 gr zimnego masła (na godzinę wkładamy do zamrażarki)
1 jajko
1 – 2 łyżki zimnej kwaśnej śmietany
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Nadzienie:
około 250 gr kwaskowego gęstego dżemu

żółtko do posmarowania kwiatków na wierzchu

Przygotujemy ciasto (ja robię to w malakserze), mieszając przesianą mąkę z sodą, dodajemy zimne masło w małych kawałkach (ja ścieram na tarce o dużych oczkach), gdy powstaną grudki, dodajemy jajko i śmietanę, zagniatamy szybko ciasto, odkrawamy 1/4, resztę rozwałkowujemy na papierze do pieczenia na wielkość foremki, przekładamy do formy papierem do góry, odrywamy papier i wylepiamy dno i boki na wysokość około 1,5 cm, robimy nakłucia widelcem, przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 1 godzinę. 1/4 ciasta rozwałkowujemy i wycinamy kwiatki o średnicy około 4 cm, układamy na desce wyłożonej papierem do pieczenia, wkładamy do lodówki na godzinę. Spód ciasta smarujemy cienką warstwą dżemu, na wierzchu układamy wycięte kwiatki, smarujemy żółtkiem, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy około 40 – 45 minut, wyjmujemy i odstawiamy do ostygnięcia, Smacznego 🙂

10 komentarzy do „CROSTATA WŁOSKA TARTA Z DŻEMEM

  1. Iwetta Żelaznowska

    Proste a jakie pyszne, a ja tarty uwielbiam pod każdą postacią 🙂

    Pozdrawiam serdecznie i życzę wszystkiego najlepszego z okazji Dnia Kobiet 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.