AROMATYCZNE KOTLECIKI Z CIECIERZYCY

przez | 13 marca 2022


Kotleciki z ciecierzycy, to bardzo smaczne danie, pasuje na obiad, kolację lub jako przekąska. Mięciutkie w środku i chrupiące na zewnątrz. Ciecierzyca sama w sobie nie ma wyrazistego smaku, dlatego warto dodać jej charakteru przyprawami. Kotleciki z ciecierzycy, to pyszna alternatywa dla mięsnych kotletów, w smaku przypominają popularny libański falafel. Można użyć ciecierzycy z puszki lub suchej namoczonej w wodzie, ja lubię ciecierzycę ze słoika, wydaje mi się, że ma fajniejszy smak, niż ta puszkowana. Kotleciki z ciecierzycy najlepiej podać z sosem, np. czosnkowym albo tzatziki. W każdym razie nieważne jakiej użyjemy ciecierzycy i tak będzie smacznie, gorąco polecam 🙂
Przepis:
2 puszki ciecierzycy lub 1 duży słoik (po odsączeniu około 400 gr ciecierzycy)
1 mała cebula drobno pokrojona
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
1/2 pęczka natki pietruszki lub kolendry posiekanej
1 łyżeczka mielonych ziaren kolendry
1 łyżeczka kminu rzymskiego
1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
1 łyżeczka tartego imbiru
2 łyżki soku z cytryny
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
około 1/2 szklanki mąki pszennej
sól i pieprz
olej do smażenia, np. rzepakowy

Odsączoną ciecierzycę rozdrabniamy pulsacyjnie w malakserze, dodajemy pozostałe składniki (oprócz mąki i sody), lekko miksujemy (mają pozostać grubsze kawałki, w przeciwnym wypadku masa będzie za rzadka i kotlety nie dadzą się uformować). Dodajemy mąkę, wymieszaną z sodą i mieszamy łyżką. Lekko zwilżonymi dłońmi formujemy małe okrągłe kotleciki o średnicy około 4 – 5 cm, obtaczamy w mące, układamy na desce, wstawiamy do zamrażalnika na pół godziny. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy kotleciki po 3 – 4 minuty z obu stron, przekładamy na ręcznik papierowy i od razu podajemy, smacznego 🙂

14 komentarzy do „AROMATYCZNE KOTLECIKI Z CIECIERZYCY

  1. Monika Olga

    Dziękuję za inspirację. Mam w domu zapasy ciecierzycy i zawsze ma problem co z niej przyrządzić. Póki co zawsze serwowałam ciecierzycę z suszonymi pomidorami 🙂

    Odpowiedz
  2. Kinga

    Chętnie bym zjadła takie kotleciki, uwielbiam falafel, więc to danie na pewno by mi smakowało:)

    Odpowiedz
  3. Klaudia Zuberska

    Witam serdecznie ♡
    Zrobiło się bardzo aromatycznie. Chętnie spróbowałabym takiego kotlecika.
    Ach kochana! U Ciebie to zawsze znajdę kuchenne inspiracje!
    Pozdrawiam cieplutko ♡

    Odpowiedz
  4. Monika

    Bardzo ciekawy pomysł. Miałem kiedyś ostrą fazę na ciecierzycę to robiłam coś podobnego, ale od dłuższego czasu zapomniałam o ciecierzycy, trzeba do niej wrócić;)

    Odpowiedz

Skomentuj Iwona Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *