Chociaż pizza kojarzy się z kuchnią włoską to akurat rolowana pizza pochodzi ze Stanów Zjednoczonych. Rolowana pizza, czyli stromboli przypomina trochę smakiem calzone, czyli włoski pieróg. Stromboli może być z przeróżnym nadzieniem, mięsnym lub warzywnym, po prostu dodaje się dokładnie takie same składniki jak na pizzę. Ja dodałam szynkę, ser, suszone pomidory i bazylię. Ciasto wykonywane jest z tego samego co na pizzę. Wierzch można posmarować żółtkiem, aby był chrupiący, ciasto należy z wierzchu naciąć w kilku miejscach, aby nadmiar wody odparował, dzięki temu nie będzie w środku zakalca. Stromboli, czyli rolowana pizza pasuje na obiad, imprezę lub przekąskę, gorąco polecam, szczególnie na jutro, bo 9 lutego obchodzony jest dzień pizzy 🙂
Przepis:
(ciasto)
250 gr mąki pszennej (najlepiej typ 00)
7 gr drożdży instant
150 – 160 ml letniej wody
1/2 łyżeczki cukru
1,5 łyżeczki soli
1 łyżka oliwy
(sos pomidorowy)
1 puszka pomidorów krojonych bez skórki
1 łyżka soku z cytryny
1/2 łyżeczki suszonej bazylii
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 ząbek czosnku
1 łyżka pikantnego keczupu
sól i pieprz
(nadzienie)
100 gr szynki w plasterkach
50 gr sera żółtego startego na tarce
kilka listków bazylii porwanych na kawałki
5 suszonych pomidorów w oliwie pokrojonych na kawałki
żółtko do posmarowania wierzchu
zioła prowansalskie do posypania wierzchu
Najpierw przygotowujemy ciasto. Do wody dodajemy łyżeczkę mąki, cukier i drożdże, delikatnie mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, wlewamy rozczyn i mieszamy najpierw drewnianą łyżką, dodajemy oliwę i wyrabiamy ciasto dłońmi lub mikserem z końcówką do ciasta drożdżowego (hak) na walonych obrotach przez około 10 minut, aż powstanie elastyczne ciasto. Ciasto przekładamy do czystej miski, przykrywamy ściereczką lub folią spożywczą i odstawiamy na około 1,5 godziny do wyrośnięcia. W tym czasie przygotowujemy sos. Odsączone dokładnie pomidory miksujemy z drobno posiekanym czosnkiem i resztą składników na sos.
Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na blat, rozwałkowujemy na grubość około 5 mm nadając prostokątny kształt. Smarujemy cienko sosem, układamy szynkę, suszone pomidory i kawałki bazylii, posypujemy serem (możemy dodać więcej sera, ja ograniczyłam ilość do 50 gr), zwijamy w roladę, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, podwijamy pod spód końce. Odstawiamy na 20 minut, do ponownego wyrośnięcia, smarujemy wierzch roztrzepanym żółtkiem, posypujemy ziołami prowansalskimi, robimy kilka nacięć. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczmy przez około 25 – 35 minut. Wyjmujemy odstawiamy na około 5 minut, kroimy na około 3 cm kawałki, podajemy z pozostałym sosem pomidorowym. Smacznego 🙂
Świetna taka rolowana wersja!
Wow! Ale rewelacja! Super pyszności na Dzień Pizzy:)
Świetna propozycja na taki dzień
wow, takiej pizzy nie znałam!
Z pewnością zrobię i to już niedługo, bo w weekend mam parapetówkę. 🙂
Bardzo się cieszę 🙂
Udanej imprezy 🙂
M
A to coś nowego dla mnie:)
Nie jadłam jeszcze takiej wersji pizzy, chętnie spróbuję. 😉
Świetna alternatywa od klasycznej pizzy 😉
Nie slyszalam o takiej pizzy, robi wrazenie! Oj zjadloby sie, pieknie Ci wyszla 🙂
takiej nie robiłam, super wygląda