TRADYCYJNY MUS CZEKOLADOWY Z MALINAMI

przez | 9 lutego 2022


Czekolada i maliny, to pyszne połączenie. Mus czekoladowy z malinami smakuje przepysznie, to klasyczny francuski deser, który rozpływa się w ustach. Mus czekoladowy z malinami będzie idealnym finałem każdego posiłku. Pasuje też na zbliżające się Walentynki. Bardzo czekoladowy, puszysty, rozpływający się w ustach, a jego przygotowanie nie jest skomplikowane, chociaż wymaga trochę wysiłku. Pomimo wszystko na pewno wart jest wypróbowania, bo ten smak wynagradza poświęcony czas. Ten deser, to po prostu czekoladowa petarda, spróbujcie koniecznie 🙂

Przepis:
(4 – 6 porcji)
200 gr gorzkiej czekolady posiekanej na małe kawałki
5 łyżek wody
1 łyżka likieru kawowego lub pomarańczowego (opcjonalnie)
1 łyżeczka cynamonu
25 gr miękkiego masła pokrojonego w małą kostkę
3 jajka w temperaturze pokojowej (osobno białka i żółtka)
50 gr drobnego cukru
125 ml schłodzonej śmietanki kremówki
1/2 łyżeczki soku z cytryny
kakao do posypania wierzchu
około 100 gr malin

W misce w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, z dodatkiem cynamonu, wody i likieru, tzn. że miskę z czekoladą, cynamonem, wodą i likierem umieszczamy na mniejszym garnku z gotującą się lekko wodą tak, by wrzątek jej nie dotykał. Podgrzewamy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż czekolada się roztopi. Czekoladę można też roztopić w mikrofalówce podgrzewając kilka razy po około 15 sekund i przed ponownym podgrzewaniem zamieszać. Odstawiamy, dodajemy masło i ubijamy na gładko. Dodajemy po jednym żółtku, ubijając lekko do połączenia składników. Do czystej miski miksera przetartej sokiem z cytryny wkładamy białka i ubijamy najpierw na małych obrotach, gdy się spienią, dodajemy stopniowo cukier, ubijając na wysokich obrotach, aż uzyskamy sztywną pianę. W tym samym czasie w osobnej misce ubijamy na sztywno śmietankę. Do masy czekoladowej dodajemy dwie łyżki piany z białek, mieszamy mikserem na małych obrotach, aby rozrzedzić masę. Następnie dodajemy bitą śmietanę, mieszamy, na koniec dodajemy pozostałą pianę z białek i delikatnie mieszamy łyżką do połączenia składników. Na dno szklanych pucharków lub kokilek wkładamy po kilka malin, następnie mus czekoladowy, przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 2 – 3 godziny. Przed podaniem posypujemy wierzch kakao i dekorujemy malinami i opcjonalnie bitą śmietaną, smacznego 🙂

9 myśli nt. „TRADYCYJNY MUS CZEKOLADOWY Z MALINAMI

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.