Placki bananowe, to smaczny pomysł na śniadanie lub deser. Placki bananowe są bardzo łatwe do zrobienia, mięciutkie, smaczne. Można je podać z ulubionymi dodatkami, np. jogurtem, miodem, owocami lub sosem czekoladowym. Placki bananowe to prosty sposób na pyszne małe co nieco bez wysiłku, to też pomysł na wykorzystanie dojrzałych bananów, warto się skusić 🙂
Przepis:
(8 placków)
1 dojrzały banan
1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu wanilii
1 łyżeczka cukru
50 – 60 gr mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
olej lub masło klarowane do smażenia
Obranego banana rozgniatamy dokładnie widelcem, dodajemy jajko, wanilię, mieszamy, następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cukrem, mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej lub masło, nakładamy po jednej łyżce ciasta na jeden placek, smażymy na średnim ogniu przez około 2 minuty z każdej strony. Następnie przekładamy placki na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podajemy z ulubionymi dodatkami, smacznego 🙂
Ja bardzo lubię bananowe, ale synowie nie przepadają. Wolą zwykłe pankejki.
Placków z bananów jeszcze nie jadłam. Chętnie wypróbuję 🙂
Gorąco polecam 🙂
M
Muszę przyznać, że nigdy nie jadłam takich bananowych placków. Chyba czas to zmienić!
To zdecydowanie plan śniadaniowy, bo już czuję się głodna, a pora późna 🙂
No proszę jakie cudne placuszki. Muszę w końcu je zrobić;)
uwielbiam na śniadanko!
Bardzo lubię bananowe placki 😉
Placuszki uwielbiam w kazdej postaci 🙂 Wyglądają bardzo smakowicie 🙂
Wyglądają obłędnie!
Bardzo często robię sobie różnego rodzaju placuszki do pracy 🙂 Te akurat lubię w zdrowszej wersji z płatkami owsianymi zamiast mąki 😉
Doskonałe.
Uwielbiam banany a takich placków jeszcze nie jadłam 🙂
Pozdrawiam serdecznie
Śliczne są te placuszki, chętnie bym zjadła 🙂
Pozdrawiam
Dziękuję za pomysł na śniadanie 🙂
Niesamowite placuszki, az slinka cieknie!
robiłam kiedys podobne, pyszności