Do Świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Czas pomyśleć o świątecznych wypiekach. Świąteczne babeczki renifery fajnie wyglądają i dobrze smakują. Przygotowanie jest banalnie proste, bo ciasto jest podobne do ciasta na muffiny, wystarczy wymieszać składniki. Dekoracja na wierzchu składa się z mascarpone wymieszanego z miodem imitującego śnieg, ciasteczek oreo z polewą z roztopionej czekolady, które tworzą mordki reniferów, draży na oczka i nos i rogów z małych precelków. Świąteczne babeczki renifery, to idealny wypiek na Święta Bożego Narodzenia. Gorąco polecam 🙂
Przepis:
(6 dużych babeczek)
150 gr mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
50 gr cukru
szczypta soli
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżeczka cynamonu
1 jajko
125 ml kefiru lub maślanki
60 gr masła, roztopionego i wystudzonego
(renifery)
250 gr mascarpone
2 łyżki miodu
6 ciastek oreo
50 gr gorzkiej czekolady rozpuszczonej
12 małych precelków
6 czerwonych drażetek na nos
12 drażetek oczka
Formę na muffiny wykładamy 6 papilotkami. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C. W jednej misce mieszamy przesianą mąkę, cukier, cynamon, proszek do pieczenia, sodę, sól. W drugiej misce mieszamy jajko z kefirem lub maślanką oraz roztopionym i ostudzonym masłem. Mokre składniki wlewamy do sypkich i delikatnie mieszamy łyżką tylko do połączenia się składników. Nakładamy do papilotek do 2/3 wysokości, wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez około 20 – 25 minut. Wyjmujemy, odstawiamy do ostygnięcia. Na wierzch każdej babeczki nakładamy mascarpone z miodem za pomocą rękawa cukierniczego, następnie układamy oreo posmarowane czekoladą, naklejamy oczka i nos, wbijamy precelki, jako rogi. Podajemy od razu lub przechowujemy w lodówce. Smacznego 🙂
Fajowe. Szkoda że mi się nic nie chce, chyba tylko na pierniczkach poprzestanę…
Wyglądają prześlicznie, bajkowo wręcz.
Ale cudo i na pewno wybornie smakuje!
ależ śliczne! przepiękne!
Urocze i śliczne babeczki <3
Serdecznie pozdrawiam 🙂
Przeurocze te babeczki 🙂 Aż szkoda jeść, ale pewnie są przepyszne, więc nie da się powstrzymać 😀
Prześliczne te reniferki!
Jakie śliczne <3 Na pewno i smakują przepysznie. Świetny pomysł na babeczkę 🙂
Idealne na świąteczny stół, pięknie go udekoruja:)
Bardzo fajny pomysł 🙂