BRAZYLIJSKIE CUKIERKI KRÓWKI CZEKOLADOWE (BRIGADEIROS)

przez | 29 grudnia 2021


Brigadeiros, to pyszne brazylijskie cukierki w formie kulek, w smaku przypominające ciągnące czekoladowe krówki. Brigadeiros zawierają tylko trzy składniki, słodkie mleko skondensowane, masło i kakao, więc ich przygotowanie jest naprawdę banalnie proste, a smak przepyszny. Ja dodaję trochę cynamonu, ale w oryginalnej wersji go nie ma. Brigadeiros obtacza się w posiekanych orzechach, migdałach, kakao, wiórkach kokosowych lub gotowych posypkach. Podobno przepis powstał w 1940 r. by wspomóc w kampanię prezydencką Eduarda Gomes’a, brazylijskiego polityka i żołnierza. Gomes wybory przegrał, ale na szczęście czekoladowe brigadeiros pozostały i stały się ulubioną słodkością wśród brazylijczyków, bez nich nie może się obyć żadna impreza urodzinowa, czy rodzinna. Myślę, że sprawdzą się jako umilacz na koniec roku 🙂

Przepis:
1 puszka słodzonego mleka skondensowanego o wadze 530 gr
50 gr masła
4 łyżki kakao
1 łyżeczka cynamonu (opcjonalnie)

Do obtoczenia: kakao, posiekane orzechy lub migdały, wiórki kokosowe, posiekana żurawina

W garnku z grubym dnem gotujemy mieszając wszystkie składniki przez około 25 – 30 minut. Najpierw na średnim ogniu, a ostatnie 15 minut na małym, aż masa stanie się na tyle gęsta, by podczas mieszania było widać spód garnka. Odstawiamy masę do ostygnięcia. Nabieramy łyżeczką masę i zwilżonymi dłońmi formujemy kulki wielkości małych orzechów włoskich, obtaczamy i możemy ułożyć na talerzu, a najlepiej do papilotek, wkładamy na pół godziny do lodówki, smacznego 🙂

21 myśli nt. „BRAZYLIJSKIE CUKIERKI KRÓWKI CZEKOLADOWE (BRIGADEIROS)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.