Tiramisu to deser, który mogłabym jeść na okrągło, gdyby nie rozsądek i waga. Uwielbiam tiramisu od wielu lat, gdy spróbowałam go pierwszy raz. Wiem, że są różne wersje, bez jajek, ze śmietanką, ale ja najbardziej uwielbiam tradycyjną wersję. To tiramisu jest po prostu przepyszne, lekkie, puszyste, rozpływające się w ustach, dzięki dobrze ubitym żółtkom i pianie z białek. Tiramisu można przygotowywać w jednym naczyniu, ale według mnie podane w szklanych naczyniach wygląda bardziej apetycznie. Jeśli uda Wam się kupić włoskie biszkopty, to tiramisu będzie jeszcze lepsze. Polecam gorąco 🙂
Przepis:
250 gramów serka mascarpone w temperaturze pokojowej
50 gramów cukru pudru
2 jajka sparzone (oddzielnie żółtka i białka)
100 gr włoskich biszkoptów
3/4 szklanki mocnej świeżo parzonej kawy
1 łyżka likieru migdałowego lub pomarańczowego
kakao do posypania deseru
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, zaczynając od średnich obrotów, a gdy zacznie powstawać piana zwiększając obroty i wsypując 1 łyżkę cukru. Żółtka ubijamy mikserem na wysokich obrotach z pozostałym cukrem na puszystą masę (przez około 10 minut), następnie dodajemy po łyżce mascarpone i ubijamy na najmniejszych obrotach do połączenia składników. Dodajemy partiami pianę z białek i delikatnie mieszamy łyżką do połączenia składników. Herbatniki moczymy po kilka sekund z obu stron w kawie wymieszanej z likierem, w szklanych naczyniach układamy na przemian biszkopty i krem. Wstawiamy do lodówki na noc, przed podaniem wierzch posypujemy kakao. Smacznego 🙂
No zjadłabym, zjadła…
Cudownie wyszlo, rzeczywiscie leciutkie i takie puszyste, pycha 🙂
Pycha! Uwielbiam tiramisu 😉
O matko, na taką pogodę jak dzisiaj, to zdecydowanie jak znalazł! Dzięki za taki super przepis, zapisuję i na pewno wypróbuję! 🙂
Uwielbiam, mogłabym jeść codziennie 😀
jak ja kocham tiramisu, a tak dawno go nie jadłam!
Jak pysznie wygląda! 🙂
Ale apetycznie wygląda! 🙂
Pyszności! Tiramisu to chyba mój ulubiony deser, mam do niego wielką słabość 😀
Ja też 🙂
M
wygląda tak, że już bym jadła! Uwielbiam tyrajmisiu 😉
Ale bym wcinała 🙂
Włoski klasyk deserowy! 🙂
Pysznie 🙂
Pozdrawiam serdecznie
Lubię tiramisu, przywodzi ki na myśl moją wycieczkę do Włoch dwa lata temu 🙂
Magia, mega pycha to wygląda <3
Taki deser od razu da kips do działania:) pyszności:))
Ale mi narobiłaś smaka teraz na wieczór 🙂
koniecznie do zrobienia
Zwykle dodaję amaretto, ale coś czuję, że z pomarańczowym, też by mi podeszło… Piękne wykonanie Madziu. 🙂
Dziękuję bardzo serdecznie 🙂
M
Niebo w gębie 😀
Rewelacyjny wszyscy byli zachwyceni
Super, ogromnie mi miło, że smakowało 🙂
Pozdrawiam serdecznie,
M
W jakiej wielkości naczyniu (wymiary mniej więcej) można zrobić podwójna porcję? 🙂
Myślę, że 20 x 25 cm będzie pasować, przy czym dałabym 5 żółtek i 3 białka, żeby się lepiej kroiło 🙂
Pozdrawiam serdecznie,
M