TIRAMISU LEKKIE I PUSZYSTE

przez | 2 listopada 2021


Tiramisu to deser, który mogłabym jeść na okrągło, gdyby nie rozsądek i waga. Uwielbiam tiramisu od wielu lat, gdy spróbowałam go pierwszy raz. Wiem, że są różne wersje, bez jajek, ze śmietanką, ale ja najbardziej uwielbiam tradycyjną wersję. To tiramisu jest po prostu przepyszne, lekkie, puszyste, rozpływające się w ustach, dzięki dobrze ubitym żółtkom i pianie z białek. Tiramisu można przygotowywać w jednym naczyniu, ale według mnie podane w szklanych naczyniach wygląda bardziej apetycznie. Jeśli uda Wam się kupić włoskie biszkopty, to tiramisu będzie jeszcze lepsze. Polecam gorąco 🙂
Przepis:
250 gramów serka mascarpone w temperaturze pokojowej
50 gramów cukru pudru
2 jajka sparzone (oddzielnie żółtka i białka)
100 gr włoskich biszkoptów
3/4 szklanki mocnej świeżo parzonej kawy
1 łyżka likieru migdałowego lub pomarańczowego
kakao do posypania deseru

Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, zaczynając od średnich obrotów, a gdy zacznie powstawać piana zwiększając obroty i wsypując 1 łyżkę cukru. Żółtka ubijamy mikserem na wysokich obrotach z pozostałym cukrem na puszystą masę (przez około 10 minut), następnie dodajemy po łyżce mascarpone i ubijamy na najmniejszych obrotach do połączenia składników. Dodajemy partiami pianę z białek i delikatnie mieszamy łyżką do połączenia składników. Herbatniki moczymy po kilka sekund z obu stron w kawie wymieszanej z likierem, w szklanych naczyniach układamy na przemian biszkopty i krem. Wstawiamy do lodówki na noc, przed podaniem wierzch posypujemy kakao. Smacznego 🙂

23 myśli nt. „TIRAMISU LEKKIE I PUSZYSTE

  1. Anula Pl

    O matko, na taką pogodę jak dzisiaj, to zdecydowanie jak znalazł! Dzięki za taki super przepis, zapisuję i na pewno wypróbuję! 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.