SERNIK NOWOJORSKI Z CHAŁWĄ

przez | 29 listopada 2021


Sernik nowojorski z chałwą to gratka dla prawdziwych łasuchów. Sernik nowojorski jest lekki, kremowy i aksamitny, po prostu rozpływa się w ustach. Dodatek kawałków chałwy sprawia, że ma jeszcze ciekawszy i bardziej luksusowy smak. Ja użyłam chałwy waniliowej, bo taką najbardziej lubię. Na wierzchu polewa z chałwy, dzięki której sernik wygląda elegancko. Sernik nowojorski z chałwą nie tylko dla wielbicieli tego ciekawego smakołyku, idealny na nadchodzące Święta Bożego Narodzenia. Gorąco polecam 🙂
Przepis:
(spód)
165 gr ciastek (np. petitki)
75 gr stopionego masła
1 łyżka kakao
(masa serowa)
650 gr serka typu philadelpia w temperaturze pokojowej
125 gr cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego lub ekstraktu z wanilii
4 jajka w temperaturze pokojowej
20 ml soku z cytryny
150 gr chałwy waniliowej
(polewa)
125 ml kwaśnej śmietany 30 %
150 gr chałwy waniliowej

Herbatniki kruszymy w malakserze lub blenderze kielichowym, dodajemy kakao, wlewamy masło, miksujemy przez chwilę do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Na dno tortownicy o średnicy 20 – 22 cm (owiniętej dokładnie folią aluminiową, aby woda nie dostała się do środka) wykładamy spód, łyżką wyrównujemy powierzchnię dociskając do dna i tworząc mały rant z boku. Formę wstawiamy do lodówki na godzinę. Do miski przekładamy serek, dodajemy cukier i miksujemy mikserem ręcznym lub stacjonarnym na małych obrotach przez około 3 – 4 minuty, dodajemy po jednym jajku cały czas miksując, na koniec wlewamy sok z cytryny, wanilię i miksujemy jeszcze przez około 2 minuty, aby wszystkie składniki się połączyły (nie miksujemy długo, aby nie napowietrzać sernika). Dodajemy chałwę pokrojoną na 1 cm kawałki, mieszamy łyżką. Przekładamy masę na schłodzony spód, wyrównujemy powierzchnię, wkładamy formę z ciastem do większej formy, do której wlewamy gorącą wodę do połowy wysokości formy, następnie obie formy wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i pieczemy przez około 1 godzinę, po 50 minutach możemy zajrzeć do sernika (cała powierzchnia sernika powinna być ścięta). Wyłączamy piekarnik, studzimy sernik przez 10 minut w piekarniku, następnie uchylamy drzwiczki i studzimy przez kolejne 10 minut. Wyjmujemy obie formy z piekarnika, formę z sernikiem wyjmujemy z kąpieli wodnej, stawiamy do ostygnięcia na kratce, następnie wstawiamy do lodówki na co najmniej 4 godziny. Składniki polewy miksujemy blenderem na gładką masę, wylewamy na sernik, wygładzamy, wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę. Smacznego 🙂 Przed podaniem sernik wyjmujemy z tortownicy i kroimy na kawałki, smacznego 🙂

27 komentarzy do „SERNIK NOWOJORSKI Z CHAŁWĄ

  1. Chocolade

    Od dwóch dni żyję praktycznie tylko na serniku 😀 Jestem wielką fanką tego ciasta, ale z chałwą jeszcze nigdy nie jadłam 🙂

    Odpowiedz
  2. Paulina

    Czy w przepisie jest błąd? Polewa tez jest z chałwy, czy zbialej czekolady?

    Odpowiedz
    1. Magda Autor wpisu

      W przepisie nie ma błędu, polewa jest z chałwy i śmietany 🙂
      Pozdrawiam,
      M

      Odpowiedz
      1. Paulina

        Dziękuję za odpowiedź, jestem nią zachwycona taka polewa musi być przepyszna!

        Odpowiedz
        1. Magda Autor wpisu

          Bardzo fajnie smakuje i pasuje do sernika 🙂
          Pozdrawiam serdecznie 🙂
          M

          Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *