PIECZONA BRUKSELKA

przez | 15 listopada 2021


Brukselka pieczona ma zupełnie inny smak, niż gotowana. Nie jestem wielką fanką brukselki, nie lubię zapachu gotowanej brukselki, ale pieczona smakuje zaskakująco dobrze. Pieczona brukselka wzbogacona płatkami migdałów, czosnkiem i serem to świetny dodatek do obiadu, albo fajna przekąska z ulubionym sosem, np. czosnkowym. Najlepiej wybrać brukselki jednakowej wielkości, aby upiekły się równomiernie. Gorąco polecam, pieczona brukselka może Was bardzo pozytywnie zaskoczyć 🙂
Przepis:
350 gr brukselek (umyte, obrane, pokrojone na połówki)
3 łyżki oliwy
1 – 2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)
1 łyżeczka octu balsamicznego (opcjonalnie)
1 – 2 łyżki płatków migdałów
20 gr parmezanu lub podobnego sera drobno startego
sól, pieprz

W dużej misce mieszamy brukselkę z oliwą, czosnkiem, solą, pieprzem (opcjonalnie octem balsamicznym). Przekładamy na blaszkę, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, pieczemy przez 15 minut, dodajemy płatki migdałów, mieszamy, pieczemy przez kolejne 10 – 15 minut lub kilka minut dłużej (sprawdzamy czy brukselka jest miękka), wyjmujemy z piekarnika, posypujemy serem, mieszamy i od razu podajemy, smacznego 🙂

13 komentarzy do „PIECZONA BRUKSELKA

Skomentuj Patrycja Reszko Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *