GRZANE WINO (GRZANIEC)

przez | 24 listopada 2021


Grzane wino, czyli tzw. grzaniec pysznie smakuje i świetnie rozgrzewa. Oczywiście najlepiej smakuje w ośnieżonych górach, ale grzane wino jest pyszne także we własnym domu. Grzaniec sprawdzi się również w czasie spotkań z przyjaciółmi, albo w trakcie świąt. Od tego jakie wybierzemy wino zależy ostateczny smak, jeśli użyjemy wina słodkiego lub półsłodkiego nie trzeba będzie go dosładzać, a jeśli wytrawnego, które ma bardziej cierpki smak, należy dodać cukru. Grzane wino zawiera rozgrzewające przyprawy, takie jak cynamon, goździki, imbir, można też dodać kardamon lub szczyptę chili albo przyprawy do piernika. Smak grzanego wina wzbogacają też owoce cytrusowe. Każdy może zrobić grzane wino, jakie lubi, zapraszam na moją wersję 🙂
Przepis:
(2 porcje)
450 ml czerwonego wina (półsłodkie lub półwytrawne)
1 pomarańcza (sparzona)
1/2 cytryny (sparzonej)
1 laska cynamonu
3 goździki
1 cm imbiru
1 – 2 łyżeczki miodu lub soku malinowego na porcję

Dodatki: plasterki pomarańczy, goździki, laska cynamonu

Do rondla wlewamy wino, dodajemy imbir, cynamon, goździki, pomarańczę i cytrynę pokrojone na plasterki, podgrzewamy na małym ogniu mieszając przez kilka minut, aż wino będzie gorące, ale nie może się zagotować. Przecedzamy do szklanek lub kubków, dodajemy miód lub sok malinowy, ewentualnie plasterki pomarańczy, mieszamy. Dekorujemy plasterkami pomarańczy i goździkami. Smacznego 🙂

13 myśli nt. „GRZANE WINO (GRZANIEC)

  1. Luiza

    Faktycznie: sezon na grzańce w pełni – właśnie sobie to uświadomiłam 🙂 Twoje proporcje składników wypróbuję w najbliższą sobotę i poniosę do teścia na Andrzejki 🙂 Poproszę jeszcze o przepis na grzane piwo – raz w życiu piłam idealne, potem próbowałam zrobić i zraziłam się okropnie, bo w ogóle nie było dobre. A jak sezon, to sezon 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.