CIASTECZKA Z WRÓŻBĄ

przez | 23 listopada 2021


Ciasteczka z wróżbą kojarzą się z chińskimi restauracjami, w których często na koniec posiłku dostaje się je w prezencie. Jednak nie do końca jest jasne ich pochodzenie, podobno po raz pierwszy pojawiły się w Japonii, chociaż istnieją też teorie, że powstały najprawdopodobniej na początku XX wieku w Kalifornii. Ciasteczka z wróżbą o świetny pomysł na urozmaicenie imprezy Andrzejkowej lub Sylwestrowej. Jeśli chcecie znaleźć w środku ciasteczek tylko pomyślne wróżby, najlepiej upiec je w domu. Gorąco polecam 🙂
Przepis:
150 gr mąki pszennej
2 łyżki cukru pudru
szczypta soli
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 jajko
1 łyżka oleju
2 – 3 łyżki wody

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier puder, sól i cynamon, mieszamy. Dodajemy olej, jajko, ekstrakt wanilii i wodę, mieszamy ciasto łyżką, następnie wyrabiamy ręcznie do momentu, aż masa będzie gładka i jednolita (podobna do ciasta na pierogi, jeśli jest zbyt sucha dolewamy łyżkę wody). Ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na 20 minut, aby odpoczęło. W tym czasie możemy przygotować wróżby na małych prostokątnych karteczkach, które składamy kilka razy. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, ciasto dzielimy na 2 – 3 części, każdą rozwałkowujemy cienko na grubość około 1 – 2 milimetrów, wykrawamy okręgi o średnicy 6 – 7 cm, na środku każdego z nich kładziemy karteczkę z wróżbą i sklejamy jak pierogi (możemy brzeg posmarować odrobiną wody). Po zaklejeniu ciasteczko formujemy w kształt rogalika i przewieszamy przez brzeg miski. Gotowe ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika na około 20 – 22 minuty, aż się zarumienią. Upieczone ciasteczka przekładamy i studzimy na kratce. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem, końce możemy maczać w roztopionej czekoladzie, smacznego 🙂

12 komentarzy do „CIASTECZKA Z WRÓŻBĄ

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *