Pyszny grzany cydr rozgrzewa podobnie jak grzane wino, ale jest o wiele delikatniejszy. Słodycz jabłek i miodu połączona z aromatycznym cynamonem, rozgrzewającym imbirem oraz pachnącym kardamonem, dodatkowo zaostrzona nutką rumu. Mało jest rzeczy lepszych od powrotu do domu z zimnego dworu i wzięcie w dłonie szklanki z gorącym cydrem, który z każdym łykiem łagodnie rozgrzewa.
Przepis:
(2 porcje)
1 i 1/2 szklanki cydru jabłkowego
1/2 szklanki zaparzonej herbaty owocowej
3 – 4 plastry cytryny
2 goździki
1/3 łyżeczki cynamonu
1/3 łyżeczki imbiru
1/4 łyżeczki kardamonu
1 łyżka rumu
1 listek laurowy
3 łyżki płynnego miodu
Do rondla wlewamy cydr z herbatą. Dodajemy pozostałe składniki i podgrzewamy na wolnym ogniu delikatnie mieszając prawie do wrzenia. Zdejmujemy z ognia, przelewamy przez sitko do szklanek, dekorujemy plasterkiem cytryny i podajemy. Smacznego 🙂
Jutro polecę po cydr! 🙂
Dziękuję za odwiedziny. Życzę smacznego 🙂
Pozdrawiam,
M