Pizza bianca, czyli biała pizza to wersja pizzy bez sosu pomidorowego. Smakuje trochę inaczej niż klasyczna pizza, ale jest równie pyszna. Jak zawsze o ostatecznym smaku pizzy decydują dodatki, a że mamy sezon na figi, to jednym z dodatków są właśnie te owoce. Z figami bardzo dobrze komponuje się kozi ser i szynka parmeńska. Pizza bianca z kozim serem, figą i szynką parmeńską to bardzo smaczna odmiana pizzy, koniecznie do spróbowania, gorąco polecam 🙂
Przepis:
(ciasto na dwie pizze o średnicy około 24 cm)
250 g mąki pszennej (najlepiej typ 00)
7 gr drożdży instant
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
150 – 180 ml letniej wody (zależy od mąki)
1 łyżka oliwy
(dodatki)
1 mała cebula cebula pokrojona w piórka
2 łyżki oliwy
150 gr sera koziego w kawałkach
3 – 4 plasterki szynki parmeńskiej w kawałkach
3 – 4 figi pokrojone na ćwiartki
2 łyżki startego sera typu parmezan lub pecorino
2 gałązki rozmarynu (opcjonalnie)
Najpierw przygotowujemy ciasto. Do wody dodajemy łyżeczkę mąki, cukier i drożdże, delikatnie mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, wlewamy rozczyn i mieszamy najpierw drewnianą łyżką, dodajemy oliwę i wyrabiamy ciasto dłońmi lub mikserem z końcówką do ciasta drożdżowego (hak) na wolnych obrotach przez około 10 minut, aż powstanie elastyczne ciasto. Ciasto przekładamy do czystej miski, przykrywamy ściereczką lub folią spożywczą i odstawiamy na 1,5 godziny do wyrośnięcia. W tym czasie na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę, lekko solimy i na małym ogniu smażymy mieszając przez około 5 minut, odstawiamy do ostygnięcia. przygotowujemy sos. Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na blat, dzielimy na dwie części, z każdej formujemy kulkę, następnie rozciągamy palcami, układamy każdą część na okrągłej blaszce wysmarowanej oliwą i rozciągamy, rozprowadzając palcami po całej powierzchni dna, zaczynając od środka, ciasto będzie lekko sprężynować, więc możemy chwilę odczekać i dalej rozciągać. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 30 minut. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 250°C. Na każdej pizzy rozkładamy cebulę, posypujemy tartym serem, dokładamy ćwiartki fig i kawałki szynki oraz opcjonalnie rozmaryn. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez około 15 minut. Podajemy od razu, smacznego 🙂
Sezon na figi w pełni, więc to świetny pomysł, by wrzucić kilka na pizzę 🙂
Nie jadłam nigdy pizzy z figą, ale mogłabym spróbować.
Pozdrawiam Kolorowo!
W sobotę zrobiłem sobie placek z figami, ale nie smakował mi. Gdybym wcześniej przeczytał ten przepis zrobiłbym pizzę. 😉
oj dawno nie robiłam pizzy, ale bym zjadła!:)
Wygląda pysznie i aż ciekawa jestem, jak smakuje. Nigdy nie miałam okazji jeść pizzy bez sosu 😛
Wspaniałe połączenie smaków!
I znowu kubki smakowe pracują mi od samego patrzenia na Twoje danie 😀
Bardzo ciekawa pizza, totalnie nieznane mi smaki 🙂
Pozdrawiam serdecznie
Ależ pysznie prezentuje się tak pizza! 🙂
Nigdy nie jadłam sera koziego ani też szynki parmeńskiej 🙂
dla mnie bomba!
Domowa pizza to chyba moje ulubione danie, figi uwielbiam, więc taka wersja to coś dla mnie:)
Przepięknie wygląda:)
Oh this recipe looks very tasty
U nas pizza najczęściej w tradycyjnym wydaniu: ser, szynka, pieczarki…
Magda, gratuluję wydania książki, która łączy Twoje pasję i sprawia, że nie mogę doczekać się przetestowania wielu przepisów.
Dziękuję bardzo serdecznie Agato 🙂
Bardzo mi miło to słyszeć 🙂
Pozdrawiam,
M
Mniam pizza najlepsze co moze być! 🙂
Świetny pomysł 🙂
Przyznam szczerzę, że nigdy nie jadłam pizzy bianca, zawsze wybieram którąś z tych klasycznych 😀 Chętnie spróbowałabym więc takiej wersji z figami 🙂 Wygląda przepysznie 🙂
Dziękuję 🙂 gorąco polecam 🙂
M
Nie są to klasyczne dodatki do pizzy, ale co mi szkodzi spróbować 🙂
Pizza z figami? Zjadłabym 🙂
dawno nie robilam pizzy, zrobiłas mi smaku
Nowe smaki, warto wyprobowac 🙂