PIZZA BIANCA Z KOZIM SEREM, FIGĄ I SZYNKĄ PARMEŃSKĄ

przez | 5 października 2021


Pizza bianca, czyli biała pizza to wersja pizzy bez sosu pomidorowego. Smakuje trochę inaczej niż klasyczna pizza, ale jest równie pyszna. Jak zawsze o ostatecznym smaku pizzy decydują dodatki, a że mamy sezon na figi, to jednym z dodatków są właśnie te owoce. Z figami bardzo dobrze komponuje się kozi ser i szynka parmeńska. Pizza bianca z kozim serem, figą i szynką parmeńską to bardzo smaczna odmiana pizzy, koniecznie do spróbowania, gorąco polecam 🙂
Przepis:
(ciasto na dwie pizze o średnicy około 24 cm)
250 g mąki pszennej (najlepiej typ 00)
7 gr drożdży instant
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
150 – 180 ml letniej wody (zależy od mąki)
1 łyżka oliwy
(dodatki)
1 mała cebula cebula pokrojona w piórka
2 łyżki oliwy
150 gr sera koziego w kawałkach
3 – 4 plasterki szynki parmeńskiej w kawałkach
3 – 4 figi pokrojone na ćwiartki
2 łyżki startego sera typu parmezan lub pecorino
2 gałązki rozmarynu (opcjonalnie)

Najpierw przygotowujemy ciasto. Do wody dodajemy łyżeczkę mąki, cukier i drożdże, delikatnie mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, wlewamy rozczyn i mieszamy najpierw drewnianą łyżką, dodajemy oliwę i wyrabiamy ciasto dłońmi lub mikserem z końcówką do ciasta drożdżowego (hak) na wolnych obrotach przez około 10 minut, aż powstanie elastyczne ciasto. Ciasto przekładamy do czystej miski, przykrywamy ściereczką lub folią spożywczą i odstawiamy na 1,5 godziny do wyrośnięcia. W tym czasie na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę, lekko solimy i na małym ogniu smażymy mieszając przez około 5 minut, odstawiamy do ostygnięcia. przygotowujemy sos. Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na blat, dzielimy na dwie części, z każdej formujemy kulkę, następnie rozciągamy palcami, układamy każdą część na okrągłej blaszce wysmarowanej oliwą i rozciągamy, rozprowadzając palcami po całej powierzchni dna, zaczynając od środka, ciasto będzie lekko sprężynować, więc możemy chwilę odczekać i dalej rozciągać. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 30 minut. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 250°C. Na każdej pizzy rozkładamy cebulę, posypujemy tartym serem, dokładamy ćwiartki fig i kawałki szynki oraz opcjonalnie rozmaryn. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez około 15 minut. Podajemy od razu, smacznego 🙂

22 komentarze do „PIZZA BIANCA Z KOZIM SEREM, FIGĄ I SZYNKĄ PARMEŃSKĄ

  1. Agata

    Magda, gratuluję wydania książki, która łączy Twoje pasję i sprawia, że nie mogę doczekać się przetestowania wielu przepisów.

    Odpowiedz
  2. Lonna

    Przyznam szczerzę, że nigdy nie jadłam pizzy bianca, zawsze wybieram którąś z tych klasycznych 😀 Chętnie spróbowałabym więc takiej wersji z figami 🙂 Wygląda przepysznie 🙂

    Odpowiedz

Skomentuj Iwetta Żelaznowska Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *