Domowe pieczywo, świeże i pachnące. Wystarczy posmarować masłem i jest pysznie. Bardzo lubię bagietki, a bagietka w kształcie kłosa, smakuje i wygląda wspaniale. Mięciutka w środku i chrupiąca na zewnątrz. Épi w języku francuskim oznacza kłos. Zawsze podobał mi się ten kształt, ale wydawało mi się, że trudno go osiągnąć, a okazało się, że wcale tak nie jest. Nie mam zdolności manualnych, a jestem zadowolona z efektu, chociaż robiłam bagietki w kształcie kłosa pierwszy raz. Warto spróbować, gorąco polecam 🙂
Przepis:
(2 małe bagietki)
300 gr mąki pszennej chlebowej
200 ml letniej wody
1/2 łyżeczki cukru
7 gr suchych drożdży
1 łyżeczka soli
Do wody dodajemy drożdże, cukier i łyżeczkę mąki, mieszamy i odstawiamy rozczyn na 10 minut. Do przesianej mąki dodajemy sól, rozczyn, mieszamy mikserem z końcówką do ciasta drożdżowego (hak) przez około 10 minut, przekładamy ciasto do czystej miski wysmarowanej oliwą, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Ciasto dzielimy na pół, dłońmi posypanymi mąką formujemy prostokąt, następnie dłuższe boki nakładamy do środka i jeden na drugi, formujemy cienki rulon o długości około 30 – 35 cm, przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, ostrymi nożyczkami, trzymając je płasko pod kątem 45 stopni do bagietki, robimy głębokie nacięcia zaczynając około 2 cm od górnej części, nacięty kawałek przekładamy na prawą stronę, następnie nacinamy znowu, kawałek przekładamy na lewą stronę i tak dalej. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy jeszcze na około 20 minut do ponownego wyrośnięcia. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 250 stopni, na dno wstawiamy naczynie żaroodporne z dwoma garściami kostek lodu, wstawiamy blachę z bagietkami i pieczemy przez około 12 – 14 minut, otwieramy na chwilę piekarnik, żeby wyleciała para, zmniejszamy temperaturę do 220 stopni i pieczemy przez około 10 minut. Wyjmujemy blachę z piekarnika i odstawiamy na około 10 minut (nie zdejmujemy bagietek od razu, aby zachowały kształt). Smacznego 🙂
Sliczne sa te bagietki i pewnie bardzo smaczne, wiadomo domowe najlepsze 🙂
Oj za taką bagietkę dałabym się pokroić 🙂 Z pieczywka nie dałabym rady zrezygnować 🙂
Super przepis. Dziś upiekłam i tylko troszkę zostało hehehe;)
Bardzo świetny kształt!
Super wygląda, a jeszcze lepiej smakuje;) Świetnie się dzieli na bułki. Super przepis. Dziękuję 😉
Ogromnie mi miło 🙂 dziękuję serdecznie i pozdrawiam gorąco 🙂
M
Uwielbiam domowe pieczywo, pięknie wyglądają takie bagietki:)
Dawno nie piekłam żadnego pieczywa. Muszę wypróbować, bo wygląda efektownie.
nie dość,że pycha to i jeszcze jaka ładna!
Super efekt 🙂
Cudowne i smakowite bagietki!
Efekt jest niesamowity <3
Kształt bardzo nietypowy ale bagietka na pewno jest pyszna 😀
Ja uważam, że wyglądają rewelacja! Nawet nie pomyślałam,że może być inny kształt bagietki:)
jak pieknie wygląda, pachnie aż u mnie 🙂
Efektowne bułeczki 🙂
Wygląda fantastycznie 🙂
Świetnie wyglądają te bagietki 🙂
Świetnie wyglądają takie bagietki 🙂