BAGIETKA W KSZTAŁCIE KŁOSA (Pain d’ Épi)

przez | 18 października 2021


Domowe pieczywo, świeże i pachnące. Wystarczy posmarować masłem i jest pysznie. Bardzo lubię bagietki, a bagietka w kształcie kłosa, smakuje i wygląda wspaniale. Mięciutka w środku i chrupiąca na zewnątrz. Épi w języku francuskim oznacza kłos. Zawsze podobał mi się ten kształt, ale wydawało mi się, że trudno go osiągnąć, a okazało się, że wcale tak nie jest. Nie mam zdolności manualnych, a jestem zadowolona z efektu, chociaż robiłam bagietki w kształcie kłosa pierwszy raz. Warto spróbować, gorąco polecam 🙂
Przepis:
(2 małe bagietki)
300 gr mąki pszennej chlebowej
200 ml letniej wody
1/2 łyżeczki cukru
7 gr suchych drożdży
1 łyżeczka soli

Do wody dodajemy drożdże, cukier i łyżeczkę mąki, mieszamy i odstawiamy rozczyn na 10 minut. Do przesianej mąki dodajemy sól, rozczyn, mieszamy mikserem z końcówką do ciasta drożdżowego (hak) przez około 10 minut, przekładamy ciasto do czystej miski wysmarowanej oliwą, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Ciasto dzielimy na pół, dłońmi posypanymi mąką formujemy prostokąt, następnie dłuższe boki nakładamy do środka i jeden na drugi, formujemy cienki rulon o długości około 30 – 35 cm, przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, ostrymi nożyczkami, trzymając je płasko pod kątem 45 stopni do bagietki, robimy głębokie nacięcia zaczynając około 2 cm od górnej części, nacięty kawałek przekładamy na prawą stronę, następnie nacinamy znowu, kawałek przekładamy na lewą stronę i tak dalej. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy jeszcze na około 20 minut do ponownego wyrośnięcia. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 250 stopni, na dno wstawiamy naczynie żaroodporne z dwoma garściami kostek lodu, wstawiamy blachę z bagietkami i pieczemy przez około 12 – 14 minut, otwieramy na chwilę piekarnik, żeby wyleciała para, zmniejszamy temperaturę do 220 stopni i pieczemy przez około 10 minut. Wyjmujemy blachę z piekarnika i odstawiamy na około 10 minut (nie zdejmujemy bagietek od razu, aby zachowały kształt). Smacznego 🙂

18 komentarzy do „BAGIETKA W KSZTAŁCIE KŁOSA (Pain d’ Épi)

    1. Gocha

      Super wygląda, a jeszcze lepiej smakuje;) Świetnie się dzieli na bułki. Super przepis. Dziękuję 😉

      Odpowiedz

Skomentuj Iwona Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *