Jesienne owoce to nie tylko jabłka czy śliwki, to także figi. Drożdżowe ciasto uwielbiam w każdej postaci, a jedną z nich są drożdżówki. Pysznie smakują i można dodać to co się lubi, sezonowe owoce, dżem albo bakalie. Tym razem upiekłam drożdżówki z figą i dżemem. Jak zawsze już sam widok rosnących w piekarniku drożdżówek zachęca do jedzenia, a zapach drożdżowego ciasta kojarzy mi się z domem. Najlepiej wybrać dżem o kontrastowym kolorze, żeby pasował do figi, np. morelowy czy gruszkowy. Drożdżówki z figą i dżemem świetnie smakują na podwieczorek lub przekąska w ciągu dnia. Gorąco polecam 🙂
Przepis:
(6 drożdżówek)
250 g mąki pszennej
7 g suchych drożdży
2 łyżki cukru
1 jajko w temperaturze pokojowej
125 ml letniego mleka
szczypta soli
25 g roztopionego i wystudzonego masła
1 – 2 figi pokrojone na 6 plasterków
6 łyżeczek dżemu
żółtko do posmarowania wierzchu
Mąkę pszenną mieszamy z suchymi drożdżami, solą, cukrem. Dodajemy mleko, jajko i masło i wyrabiamy miękkie i elastyczne ciasto (ja używam miksera z końcówką do ciasta drożdżowego). Uformowane w kulę ciasto, przekładamy do oprószonej mąką miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1,5 godziny. Po tym czasie ciasto wyjmujemy, krótko wyrabiamy, żeby je odpowietrzyć, dzielimy na 6 równych części i układamy lekko spłaszczone bułki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut. Następnie używając wąskiej szklanki z niedużym dnem posmarowanym od spodu odrobiną oleju, w każdej bułce robimy mocne wgłębienie, brzegi nacinamy nożem, lekko rozchylamy, smarujemy żółtkiem, w zagłębienie nakładamy po łyżeczce dżemu i plasterek figi, dociskając, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 – 25 minuty. Wyjmujemy, czekamy kilka minut i podajemy. Smacznego 🙂
Ale pięknie wyglądają je drożdżówki 😉 Muszą być pyszne 😉
Dziękuję serdecznie 🙂
M
Ależ kuszące połączenie <3
Wow! Pomysł na kształt jest super, a sama drożdżoweczka przepyszna:)
Figi w naszym domu praktycznie nie goszczą, ale kto wie… 🙂
Wyglądają jak moje ukochane słoneczniki 🙂
Pyszności 🙂
Piękne drożdżówki, uwielbiam domowe pieczywko 🙂
Mmm kocham drożdzówki! W weekend wleci ten przepis 😉
Wyglądają apetycznie i przepięknie! Jak tylko naprawią mi piekarnik, na bank wypróbuję przepis. 🙂
Cudownie się prezentują 🙂
Ale one ładnie się prezentują 🙂 Cieszy nie tylko podniebienia ale też oczy 🙂
Figi w mojej kuchni jeszcze nie gościły, więc z zaciekawieniem spróbuję 🙂
Tak pieknie wyglądają, że aż żal zjeść 🙂
Pięknie i apetycznie wyglądają te drożdżówki 🙂
Ciekawe jak to smakuje, jeszcze nie jadłam pieczonej figi,
Zachęcam do spróbowania 🙂
M
Witam serdecznie ♡
Kocham drożdżówki 🙂 Również uwielbiam je w każdej postaci i z każdym dodatkiem 🙂 Twoje wyglądają super, na pewno smakują cudownie 🙂 Ależ zgłodniałam, chętnie bym je zjadła!
Pozdrawiam cieplutko ♡
Teraz w Polsce sezon figowy w pełni, także idealnie 🙂
Jakie sliczne sloneczka, idealne na jesienna pluche 🙂
Świetne są te bułeczki 🙂
wyglądają rewelacyjnie