DROŻDŻÓWKI Z FIGĄ I DŻEMEM

przez | 28 września 2021


Jesienne owoce to nie tylko jabłka czy śliwki, to także figi. Drożdżowe ciasto uwielbiam w każdej postaci, a jedną z nich są drożdżówki. Pysznie smakują i można dodać to co się lubi, sezonowe owoce, dżem albo bakalie. Tym razem upiekłam drożdżówki z figą i dżemem. Jak zawsze już sam widok rosnących w piekarniku drożdżówek zachęca do jedzenia, a zapach drożdżowego ciasta kojarzy mi się z domem. Najlepiej wybrać dżem o kontrastowym kolorze, żeby pasował do figi, np. morelowy czy gruszkowy. Drożdżówki z figą i dżemem świetnie smakują na podwieczorek lub przekąska w ciągu dnia. Gorąco polecam 🙂
Przepis:
(6 drożdżówek)
250 g mąki pszennej
7 g suchych drożdży
2 łyżki cukru
1 jajko w temperaturze pokojowej
125 ml letniego mleka
szczypta soli
25 g roztopionego i wystudzonego masła

1 – 2 figi pokrojone na 6 plasterków
6 łyżeczek dżemu

żółtko do posmarowania wierzchu

Mąkę pszenną mieszamy z suchymi drożdżami, solą, cukrem. Dodajemy mleko, jajko i masło i wyrabiamy miękkie i elastyczne ciasto (ja używam miksera z końcówką do ciasta drożdżowego). Uformowane w kulę ciasto, przekładamy do oprószonej mąką miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1,5 godziny. Po tym czasie ciasto wyjmujemy, krótko wyrabiamy, żeby je odpowietrzyć, dzielimy na 6 równych części i układamy lekko spłaszczone bułki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut. Następnie używając wąskiej szklanki z niedużym dnem posmarowanym od spodu odrobiną oleju, w każdej bułce robimy mocne wgłębienie, brzegi nacinamy nożem, lekko rozchylamy, smarujemy żółtkiem, w zagłębienie nakładamy po łyżeczce dżemu i plasterek figi, dociskając, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 – 25 minuty. Wyjmujemy, czekamy kilka minut i podajemy. Smacznego 🙂

21 komentarzy do „DROŻDŻÓWKI Z FIGĄ I DŻEMEM

  1. Ew

    Wyglądają apetycznie i przepięknie! Jak tylko naprawią mi piekarnik, na bank wypróbuję przepis. 🙂

    Odpowiedz
  2. Ayuna

    Witam serdecznie ♡
    Kocham drożdżówki 🙂 Również uwielbiam je w każdej postaci i z każdym dodatkiem 🙂 Twoje wyglądają super, na pewno smakują cudownie 🙂 Ależ zgłodniałam, chętnie bym je zjadła!
    Pozdrawiam cieplutko ♡

    Odpowiedz

Skomentuj Iwetta Żelaznowska Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *