Przyznam się, że nie robię domowych przetworów, wyjątek stanowią powidła. Domowe powidła śliwkowe to prawdziwy skarb. Robiłam już klasyczne powidła śliwkowe i z dodatkiem czekolady, tzw. czeko-śliwka. A tym razem spróbowałam powideł śliwkowych bez cukru. Mają głęboki bardziej kwaskowy smak, niż klasyczne powidła. Mogą być spożywane przez osoby na diecie lub diabetyków. Składniki to wyłącznie śliwki, ale można oczywiście wzbogacić smak ulubionymi przyprawami, np. cynamonem, goździkami, wanilią lub kardamonem. Wystarczy pajdę świeżego chleba posmarować powidłami śliwkowymi i jest pysznie. Pasują też, jako dodatek do naleśników, albo piernika. Gorąco polecam 🙂
Przepis:
(na około 500 ml powideł)
1,5 kg dojrzałych śliwek, od których łatwo odchodzi pestka, np. węgierek
Opcjonalnie: cynamon, wanilia, goździki, kardamon
Umyte śliwki kroimy na połówki i usuwamy pestki, następnie kroimy na małe kawałki, przekładamy na głęboką patelnię lub szeroki rondel z grubym dnem i smażymy na małym ogniu przez około 3 godziny, mieszając od czasu do czasu. Wyłączamy ogień i odstawiamy do kolejnego dnia. Ponownie smażymy przez około 2 godziny często mieszając. Wyłączamy ogień i odstawiamy do kolejnego dnia. Ostatniego dnia smażymy przez około pół godziny (przed końcem smażenia możemy dodać przyprawy), często mieszając, żeby powidła się nie przypaliły, możemy też smażyć przez dwa dni, ale dłużej. Przekładamy powidła do wyparzonych słoiczków, zamykamy i odstawiamy dnem do góry. Przechowujemy w chłodnym miejscu. Najlepiej powidła pasteryzować, co przedłuży ich trwałość. Po otwarciu słoika, powidła przechowujemy w lodówce. Smacznego 🙂
Też robię bez cukru 🙂 W tym roku na działce śliwek niezbyt dużo, a na rynku drogie, powideł będzie mało 🙂
U mnie śliwek w sadzie od zatrzęsienia. Jedynie tydzień deszczy spowodował, że sporo spadło i zgniło.
Robiłam ostatnio powidła śliwkowe z dodatkiem kakao, tzw. czekodżem. Dodam dziś lub jutro przepis na swoim blogu. Pozdrawiam ciepło i zapraszam.
Tym bardziej będą cieszyć 🙂
M
Robię dokładnie takie same powidła śliwkowe 🙂 W tym roku pierwszy raz zrobiłam jeszcze konfiturę z moreli, ale w tym przypadku bez cukru się nie obyło.
moja mama tak robi, tak robila babcia,najlepsze!
Takie powidła bez cukru (za to z przyprawami korzennymi) z pewnością idealnie smakowałyby mojemu mężowi. Powidła śliwkowe to jego ulubione smarowidło, tylko za każdym razem narzeka, że za słodkie 🙂 Chyba mu po prostu zrobię Twoje powidełka 🙂
Uwielbiam powidła śliwkowe 🙂
Takie domowe powidła to prawdziwe pyszności 🙂
Na pewno milion razy zdrowsze niż te ze sklepu! Ależ mi ochoty narobiłaś!
Pozdrawiam Kolorowo!
Chętnie skorzystam z przepisu, bo powidła śliwkowe jadam często, ale kupne. Życzę smacznego i pozdrawiam 😉
Uwielbiam domowe powidła śliwkowe, choć najbardziej te z dodatkiem czekolady 🙂
takie domowe przetwory są najlepsze
Jakie geste i piekny kolor. az czuje ten zapach!
To się dobrze uzupełniamy, bo ja robię wszystkie poza śliwkowymi 🙂
Pingback: Top 17 Powidła Śliwkowe Z Cynamonem I Kardamonem The 163 Top Answers