DOMOWE POWIDŁA ŚLIWKOWE BEZ CUKRU

przez | 2 września 2021


Przyznam się, że nie robię domowych przetworów, wyjątek stanowią powidła. Domowe powidła śliwkowe to prawdziwy skarb. Robiłam już klasyczne powidła śliwkowe i z dodatkiem czekolady, tzw. czeko-śliwka. A tym razem spróbowałam powideł śliwkowych bez cukru. Mają głęboki bardziej kwaskowy smak, niż klasyczne powidła. Mogą być spożywane przez osoby na diecie lub diabetyków. Składniki to wyłącznie śliwki, ale można oczywiście wzbogacić smak ulubionymi przyprawami, np. cynamonem, goździkami, wanilią lub kardamonem. Wystarczy pajdę świeżego chleba posmarować powidłami śliwkowymi i jest pysznie. Pasują też, jako dodatek do naleśników, albo piernika. Gorąco polecam 🙂

Przepis:
(na około 500 ml powideł)
1,5 kg dojrzałych śliwek, od których łatwo odchodzi pestka, np. węgierek

Opcjonalnie: cynamon, wanilia, goździki, kardamon

Umyte śliwki kroimy na połówki i usuwamy pestki, następnie kroimy na małe kawałki, przekładamy na głęboką patelnię lub szeroki rondel z grubym dnem i smażymy na małym ogniu przez około 3 godziny, mieszając od czasu do czasu. Wyłączamy ogień i odstawiamy do kolejnego dnia. Ponownie smażymy przez około 2 godziny często mieszając. Wyłączamy ogień i odstawiamy do kolejnego dnia. Ostatniego dnia smażymy przez około pół godziny (przed końcem smażenia możemy dodać przyprawy), często mieszając, żeby powidła się nie przypaliły, możemy też smażyć przez dwa dni, ale dłużej. Przekładamy powidła do wyparzonych słoiczków, zamykamy i odstawiamy dnem do góry. Przechowujemy w chłodnym miejscu. Najlepiej powidła pasteryzować, co przedłuży ich trwałość. Po otwarciu słoika, powidła przechowujemy w lodówce. Smacznego 🙂

14 myśli nt. „DOMOWE POWIDŁA ŚLIWKOWE BEZ CUKRU

    1. Ania

      U mnie śliwek w sadzie od zatrzęsienia. Jedynie tydzień deszczy spowodował, że sporo spadło i zgniło.
      Robiłam ostatnio powidła śliwkowe z dodatkiem kakao, tzw. czekodżem. Dodam dziś lub jutro przepis na swoim blogu. Pozdrawiam ciepło i zapraszam.

      Odpowiedz
  1. Monika Olga

    Robię dokładnie takie same powidła śliwkowe 🙂 W tym roku pierwszy raz zrobiłam jeszcze konfiturę z moreli, ale w tym przypadku bez cukru się nie obyło.

    Odpowiedz
  2. Luiza

    Takie powidła bez cukru (za to z przyprawami korzennymi) z pewnością idealnie smakowałyby mojemu mężowi. Powidła śliwkowe to jego ulubione smarowidło, tylko za każdym razem narzeka, że za słodkie 🙂 Chyba mu po prostu zrobię Twoje powidełka 🙂

    Odpowiedz
  3. Krzyk

    Chętnie skorzystam z przepisu, bo powidła śliwkowe jadam często, ale kupne. Życzę smacznego i pozdrawiam 😉

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.