Ryba smażona w całości po meksykańsku, to bardzo smaczne danie, które jadłam w jednej z restauracji w Meksyku. To jeden ze sposobów na przygotowanie ryby, dzięki któremu skórka jest chrupiąca a środek mięciutki. Meksykanie lubią dania dobrze doprawione, dlatego rybę nacina się i naciera się przyprawami, co sprawia, że smakuje jeszcze lepiej. Warto pamiętać, żeby wybierać świeże ryby, niezbyt duże, aby mieściły się na patelni. Do smażonej ryby w całości pasują lekkie dodatki, można też podać ulubiony sos. Gorąco polecam 🙂
Przepis:
2 ryby morskie średniej wielkości, np. dorada, dorsz (wypatroszone i oskrobane dokładnie z łusek)
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka czosnku w proszku
1/2 łyżeczki cebuli w proszku
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
1 łyżeczka mielonej kolendry (opcjonalnie)
4 łyżki mąki pszennej
Ryby płuczemy pod bieżącą zimną wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym, nacieramy z zewnątrz i w środku wymieszanymi przyprawami, następnie nacinamy ostrym nożem w kratkę i panierujemy w mące. Na dużej patelni rozgrzewamy olej (warstwa około 3 – 4 mm), układamy ryby i smażymy na średnim ogniu przez około 8 – 10 minut z jednej strony, przekładamy na drugą stronę i smażymy przez około 6 – 8 minut (sprawdzamy widelcem, czy ryba jest usmażona). To czas dla ryb o grubości 5 – 6 cm, jeśli ryby są grubsze, to należy przedłużyć czas smażenia. Ryby przekładamy na ręcznik papierowy, a następnie na talerz, możemy skropić sokiem z cytryny lub limonki i od razu podajemy. Smacznego 🙂
Uwielbiam ryby, ta wygląda bardzo smakowicie 😉
Dawno u nas nie było rybki, a Twoja wygląda prze smacznie 🙂
Zjadłabym 😀
Piękna jest taka cała rybka i jaki ładny kolor złapała dzięki papryce 🙂
apetyczna rybka
Takie ryby pieczone w całości są pyszne 🙂 Ostatnio jadłam pstrąga 🙂
Rybka wygląda bardzo smacznie, u nas jemy bardzo mało ryby muszę przyznać, ale czas chyba to zmienić.
Uwielbiam ryby, a Twoja wygląda cudownie 🙂
Rynka raz w tygodniu musi u mnie być 🙂
Ależ pyszności co i raz serwujesz 🙂
Moc serdeczności
Jakże apetycznie wygląda ta rybka, zjadłabym z ogromną przyjemnością 🙂
Pozdrawiam serdecznie