CAPRESE

przez | 19 sierpnia 2021


Caprese, to jedno najbardziej popularnych włoskich dań. Zielony, biały, czerwony, czyli kolory włoskiej flagi znalazły się także w tej klasycznej przekąsce pochodzącej z południa Włoch. Zielona bazylia, biała mozzarella i czerwone pomidory to tradycyjne i zawsze apetyczne połączenie. W caprese najczęściej układa się wszystkie składniki na talerzu, ale myślę, że mój sposób podania też bardzo ciekawie wygląda. Wydrążony pomidor kryjący w sobie kawałki mozzarelli i listki bazylii, skropiony oliwą świetnie smakuje i ładnie wygląda. Te same składniki, co zawsze w caprese, a jednak w innej wersji. Gorąco polecam 🙂
Przepis:
(na 1 porcję)
1 średni pomidor
1/2 kulki mozzarelli
kilka listków bazylii
oliwa, sól i pieprz

Odkrawamy górną część pomidora, środek pomidora wydrążamy łyżeczką, lekko skrapiamy oliwą, doprawiamy solą i pieprzem, wkładamy 2 -3 liski bazylii, aby wystawały trochę na zewnątrz, wkładamy mozzarellę pokrojoną w kostkę, 1 – 2 listki bazylii na wierzchu, skrapiamy oliwą i od razu podajemy. Smacznego 🙂

20 myśli nt. „CAPRESE

  1. ustiva

    Czesto nadziewam pomidory, papryke no i piecze to w piekarniuku. Uwielbiam to! Swietny pomysl na szybkie i pyszne posilki. pozdrawiam 😉

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.