RYBA SMAŻONA W CAŁOŚCI PO MEKSYKAŃSKU

przez | 23 sierpnia 2021

Ryba smażona w całości po meksykańsku, to bardzo smaczne danie, które jadłam w jednej z restauracji w Meksyku. To jeden ze sposobów na przygotowanie ryby, dzięki któremu skórka jest chrupiąca a środek mięciutki. Meksykanie lubią dania dobrze doprawione, dlatego rybę nacina się i naciera się przyprawami, co sprawia, że smakuje jeszcze lepiej. Warto pamiętać, żeby wybierać świeże ryby, niezbyt duże, aby mieściły się na patelni. Do smażonej ryby w całości pasują lekkie dodatki, można też podać ulubiony sos. Gorąco polecam 🙂
Przepis:
2 ryby morskie średniej wielkości, np. dorada, dorsz (wypatroszone i oskrobane dokładnie z łusek)
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka czosnku w proszku
1/2 łyżeczki cebuli w proszku
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
1 łyżeczka mielonej kolendry (opcjonalnie)
4 łyżki mąki pszennej

Ryby płuczemy pod bieżącą zimną wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym, nacieramy z zewnątrz i w środku wymieszanymi przyprawami, następnie nacinamy ostrym nożem w kratkę i panierujemy w mące. Na dużej patelni rozgrzewamy olej (warstwa około 3 – 4 mm), układamy ryby i smażymy na średnim ogniu przez około 8 – 10 minut z jednej strony, przekładamy na drugą stronę i smażymy przez około 6 – 8 minut (sprawdzamy widelcem, czy ryba jest usmażona). To czas dla ryb o grubości 5 – 6 cm, jeśli ryby są grubsze, to należy przedłużyć czas smażenia. Ryby przekładamy na ręcznik papierowy, a następnie na talerz, możemy skropić sokiem z cytryny lub limonki i od razu podajemy. Smacznego 🙂

10 komentarzy do „RYBA SMAŻONA W CAŁOŚCI PO MEKSYKAŃSKU

Skomentuj Iwetta Żelaznowska Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *