KRUCHA TARTA Z CUKINIĄ, FETĄ I POMIDORKAMI

przez | 27 lipca 2021


Cukinia to świetne warzywo, z którego można przygotować różne dania, począwszy od zupy, a na skończywszy na cieście. Dzisiaj zapraszam na kruchą tartę z nadzieniem z cukinii, sera feta, ozdobioną pomidorkami koktajlowymi. Krucha tarta z cukinią, fetą i pomidorkami świetnie smakuje i na ciepło i na zimno. Pasuje na obiad lub kolację, albo przekąskę w ciągu dnia. To prawdziwa gratka dla wielbicieli cukinii, do których się zaliczam, gorąco polecam 🙂
Przepis:
(ciasto na formę do tarty o średnicy 21 – 24 cm):
250 gr mąki pszennej lub orkiszowej tortowej
125 gr zimnego masła (na godzinę wkładamy do zamrażarki)
1 jajko
1 – 2 łyżki zimnej kwaśnej śmietany
1/2 łyżeczki soli

1 łyżka bułki tartej

Nadzienie:
3 – 4 małe cukinie (o łącznej wadze około 800 gr)
1 łyżeczka soli
1/3 szklanki śmietany
2 jajka
1 duży ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
100 gr sera feta pokruszonego na małe kawałki
75 gr sera żółtego startego na tarce o dużych oczkach + łyżka do posypania wierzchu
pieprz

około 10 pomidorków koktajlowych pokrojonych na pół

Najpierw przygotujemy ciasto (ja robię to w malakserze). Mieszamy mąkę z solą, dodajemy zimne masło w małych kawałkach (ja ścieram na tarce o dużych oczkach), gdy powstaną grudki, dodajemy jajko i śmietanę, zagniatamy szybko ciasto, rozwałkowujemy na papierze do pieczenia na wielkość foremki, przekładamy do formy papierem do góry, odrywamy papier i wylepiamy dno i boki, robimy nakłucia widelcem, przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 1 godzinę. W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Cukinię bez końców ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy łyżeczkę soli, mieszamy, wkładamy do sitka, które umieszczamy na misce, odstawiamy na 45 minut. Przekładamy cukinię na gazę lub ściereczkę kuchenną, zawijamy, bardzo mocno odciskamy cukinię, aby pozbyć się płynu, przekładamy cukinię do czystej miski, dodajemy czosnek, jajka wymieszane ze śmietaną, fetę i żółty ser, mieszamy, doprawiamy pieprzem. Formę z ciastem wyjmujemy z lodówki, zdejmujemy folię, wkładamy na ciasto papier do pieczenia obciążony fasolą, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy przez 10 minut, zdejmujemy papier z fasolą i ciasto pieczemy jeszcze przez 10 minut. Podpieczony spód posypujemy bułką tartą (aby wchłonęła ewentualny nadmiar wilgoci), nakładamy na wierzch nadzienie, wyrównujemy powierzchnię, układamy pomidorki koktajlowe przecięciem do góry, posypujemy łyżką startego sera żółtego. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 40 – 45 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu studzimy na kratce przez około 15 minut i podajemy. Smacznego 🙂

20 myśli nt. „KRUCHA TARTA Z CUKINIĄ, FETĄ I POMIDORKAMI

    1. Magda Autor wpisu

      Warto się skusić, może w tej wersji cukinia Ci posmakuje 🙂
      M

      Odpowiedz
  1. Kinga

    Cukinia to jedno z moich ulubionych warzyw, a takie tarty uwielbiam! Twoja wygląda tak apetycznie, że choć dzisiaj przesadziłam z jedzeniem, to jej widok narobił mi smaka:)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.