Sezon na truskawki coraz bliżej. Warto go wykorzystać, bo później się żałuje. Mus truskawkowy z białą czekoladą rozpływający się w ustach, kremowy, niezbyt słodki, idealny na rozpoczęcie sezonu truskawkowego. W Meksyku niestety truskawki nie smakują tak dobrze, jak w Polsce, ale mus truskawkowy z białą czekoladą i mascarpone jest naprawdę pyszny. Gorąco polecam 🙂
Przepis:
300 g truskawek
2 łyżki soku z cytryny
75 g białej czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej
100 g mascarpone w temperaturze pokojowej
1 łyżeczka żelatyny rozpuszczona w 2 łyżkach gorącej wody
Umyte i obrane truskawki miksujemy z sokiem z cytryny, przecieramy przez sitko (mus będzie delikatniejszy, ale nie jest to bezwzględnie konieczne), dodajemy pozostałe składniki i miksujemy na gładko, przelewamy do szklanych naczyń, wstawiamy do lodówki na co najmniej 4 godziny. Przed podaniem dekorujemy truskawkami. Smacznego 🙂
To musi być pyszne….mniam 🙂
Kupilam dzis truskawki i chetnie skorzystam z Twego przepisu 🙂
Bardzo się cieszę 🙂
Pozdrawiam,
M
Jaki pyszny początek sezonu truskawkowego 🙂
Wygląda pysznie :). Ja nie mogę się doczekać, aż sezon na truskawki ruszy. Uwielbiam je w każdej postaci i co roku jem ich duuuuuużo 😛
Uwielbiam takie desery!;)
To musi być niebo w gębie
Uwielbiam
Mam wielka ochotę!
Jej, uwielbiam takie desery! Wygląda rewelacyjnie
Tyle pyszności w jednym pucharku 🙂
O tak! Czekamy na nasze truskawki 🙂
Ojejjj już mi ślinka cieknie. Zapisuję przepis do wypróbowania, bo zapowiada się pysznie! 🙂
Gorąco polecam 🙂
M
Jaka delicja, pycha! Pieknie wygladaja te pucharki 🙂
Coś czuję, że ten deser uświetni nam Dzień Matki, potem Dzień Dziecka a potem Dzień Ojca 🙂
Pycha 🙂 Idealny na ciepłą pogodę 😉
prosty i fajny przepis
Przepyszota, zdecydowanie moje smaki 🙂
trzeba będzie zrealizować ten pomysł: )
Dziękuję za inspiracje
mus zapisuję do zrobienia 😉
mus robiłam już dwa razy, jest pyszny i prosty