MUS TRUSKAWKOWY Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I MASCARPONE

przez | 4 maja 2021


Sezon na truskawki coraz bliżej. Warto go wykorzystać, bo później się żałuje. Mus truskawkowy z białą czekoladą rozpływający się w ustach, kremowy, niezbyt słodki, idealny na rozpoczęcie sezonu truskawkowego. W Meksyku niestety truskawki nie smakują tak dobrze, jak w Polsce, ale mus truskawkowy z białą czekoladą i mascarpone jest naprawdę pyszny. Gorąco polecam 🙂
Przepis:
300 g truskawek
2 łyżki soku z cytryny
75 g białej czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej
100 g mascarpone w temperaturze pokojowej
1 łyżeczka żelatyny rozpuszczona w 2 łyżkach gorącej wody

Umyte i obrane truskawki miksujemy z sokiem z cytryny, przecieramy przez sitko (mus będzie delikatniejszy, ale nie jest to bezwzględnie konieczne), dodajemy pozostałe składniki i miksujemy na gładko, przelewamy do szklanych naczyń, wstawiamy do lodówki na co najmniej 4 godziny. Przed podaniem dekorujemy truskawkami. Smacznego 🙂

22 komentarze do „MUS TRUSKAWKOWY Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I MASCARPONE

  1. Drzemiace-Piekno

    Wygląda pysznie :). Ja nie mogę się doczekać, aż sezon na truskawki ruszy. Uwielbiam je w każdej postaci i co roku jem ich duuuuuużo 😛

    Odpowiedz
  2. Luiza

    Coś czuję, że ten deser uświetni nam Dzień Matki, potem Dzień Dziecka a potem Dzień Ojca 🙂

    Odpowiedz

Skomentuj Luiza Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *