SZWAJCARSKI PLACEK ZIEMNIACZANY Rösti

przez | 22 kwietnia 2021


Rösti to narodowa potrawa Szwajcarów. Rösti, czyli placek ziemniaczany smażony na patelni, przyrumieniony z wierzchu i delikatny w środku. Dla wszystkich wielbicieli ziemniaków to prawdziwa gratka. Rösti można przygotować z surowych ziemniaków lub wcześniej podgotowanych, ja wybrałam wersję z surowych ziemniaków, bo bardziej przypomina nasze placki ziemniaczane. Jednak podstawowa różnica jest taka, że rösti to danie w samych ziemniaków, bez jajka i bez mąki. Rösti najczęściej podaje się z jajkiem sadzonym i podsmażonym boczkiem, to proste, bardzo smaczne i pożywne danie. Warto spróbować, gorąco polecam 🙂
Przepis:
(na 1 placek)
dwa ziemniaki (o łącznej wadze 400 gr)
sól i pieprz
2 łyżki smalcu lub oleju
2 łyżeczki rozpuszczonego masła
Dodatki: jajko sadzone, podsmażony boczek, natka pietruszki

Obrane ziemniaki ścieramy na tarce o dużych oczkach, przekładamy na sitko wyłożone gazą, solimy, odstawiamy na 5 minut, odciskamy bardzo dokładnie, przekładamy na talerz, doprawiamy pieprzem, dodajemy masło. Na patelni teflonowej o średnicy 20 cm rozgrzewamy smalec lub olej, nakładamy ziemniaki, rozprowadzamy po patelni tworząc placek, dociskamy i wygładzamy, smażymy na małym ogniu około 12 – 15 minut. Zsuwamy placek na talerz, nakładamy na talerz patelnię i szybkim ruchem odwracamy talerz na drugą stronę, smażymy przez kolejne 12 – 15 minut. Podajemy od razu z dodatkami, smacznego 🙂

33 myśli nt. „SZWAJCARSKI PLACEK ZIEMNIACZANY Rösti

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.