Rösti to narodowa potrawa Szwajcarów. Rösti, czyli placek ziemniaczany smażony na patelni, przyrumieniony z wierzchu i delikatny w środku. Dla wszystkich wielbicieli ziemniaków to prawdziwa gratka. Rösti można przygotować z surowych ziemniaków lub wcześniej podgotowanych, ja wybrałam wersję z surowych ziemniaków, bo bardziej przypomina nasze placki ziemniaczane. Jednak podstawowa różnica jest taka, że rösti to danie w samych ziemniaków, bez jajka i bez mąki. Rösti najczęściej podaje się z jajkiem sadzonym i podsmażonym boczkiem, to proste, bardzo smaczne i pożywne danie. Warto spróbować, gorąco polecam 🙂
Przepis:
(na 1 placek)
dwa ziemniaki (o łącznej wadze 400 gr)
sól i pieprz
2 łyżki smalcu lub oleju
2 łyżeczki rozpuszczonego masła
Dodatki: jajko sadzone, podsmażony boczek, natka pietruszki
Obrane ziemniaki ścieramy na tarce o dużych oczkach, przekładamy na sitko wyłożone gazą, solimy, odstawiamy na 5 minut, odciskamy bardzo dokładnie, przekładamy na talerz, doprawiamy pieprzem, dodajemy masło. Na patelni teflonowej o średnicy 20 cm rozgrzewamy smalec lub olej, nakładamy ziemniaki, rozprowadzamy po patelni tworząc placek, dociskamy i wygładzamy, smażymy na małym ogniu około 12 – 15 minut. Zsuwamy placek na talerz, nakładamy na talerz patelnię i szybkim ruchem odwracamy talerz na drugą stronę, smażymy przez kolejne 12 – 15 minut. Podajemy od razu z dodatkami, smacznego 🙂
Uwielbiam placki ziemniaczane! Chętnie kiedyś spróbuję i Rösti. 🙂
Jak to apetycznie wygląda <3 Lubię placki i kocham jajka, więc chętnie bym to zjadła <3
Wygląda smakowicie 🙂
Bardzo ciekawe danie
aż się glodna zrobiłam
Wygląda smacznie, powiem mojemu żeby mi upichcił hehe
Mniam, już wiem co dziś zrobię na lunch -)
Bardzo mi miło 🙂
M
Bardzo ciekawy ten placek 🙂
Kocham placki ziemniaczane 🙂
Chętnie spróbuję te z Twojego przepisu 🙂
Pozdrawiam serdecznie
Super, bardzo mi miło 🙂
M
Pyszności. Uwielbiam wszelkie dania z ziemniaków 🙂
Jeej świetny, muszę zrobić 🙂
bardzo lubię, ale dawno nie robiłam!
Uwielbiam placki ziemniaczane:) W takiej wersji jeszcze nie jadłam, ale chętnie wypróbuję:)
Bardzo się cieszę 🙂
M
Uwielbiam takie placki, więc z chęcią skorzystam z tego przepisu. 😉
Wygląda apetycznie, chętnie wypróbuję 😉
Pozdrawiam!
Nie przypuszczałabym, że tak długo się go smaży 😉
Świetny placek 😉 zapraszam do mnie na placki z boczkiem i cebulką 😉
Dziękuję bardzo 🙂
M
Śliczne wygląda
Wygląda apetycznie!
Ciekawe. Na pewno zagości na moim stole w przyszłym tygodniu 🙂
Koniecznie jutro zrobię, ciekawe czy zasmakuje domownikom, bo ja lubię takie połączenie 🙂
Gorąco polecam 🙂
M
Bardzo lubię taki placek!
Placka w takiej wersji jeszcze nie jadłam ale zdecydowanie jestem na TAK! Wygląda przepysznie 🙂
dobrze ze wlasnie zjadlam
Wygląda bardzo apetycznie 🙂
Wygląda świetnie, jadłabym 🙂
Ostatnio robiłam podobne placki. Są świetne 🙂
Pysznosci, pysznosci, pysznosci!